Ljubuška umjetnica Tamara Herceg večeras je u Knjižnici Ljubuški izložila svoj novi ciklus slika pod nazivom „Zabranjeno plakatiranje“ kroz koji apstraktnim likovnim jezikom kritizira konzumerizam modernog društva.

Na otvaranju izložbe, pred velikim brojem zainteresiranih posjetitelja, pored umjetnice Herceg, govorili su voditelj Knjižnice Ivica Vizentaner i Danijela Grbavac, koja je i otvorila izložbu.

Grbavac je, govoreći o ovom ciklusu slika velikih formata, istaknula kako je danas nemoguće pobjeći od reklama, te kako pojedinac, koračajući bez cilja i kompasa postaje laka meta konzumerizma koji naposljetku postaje i dio njegova identiteta. Upravo ovaj stav; „Kupujem, dakle jesam“, Tamara kritizira u svom novom ciklusu.

Danas je nemoguće pobjeći od reklama. Gdje god se okrenemo, zovu nas. Od onih A1 formata zalijepljenih na rasvjetnim stupovima duž ulica do masovnih digitalnih billboarda koji zasljepljuju prolaznika svojim blještavim i očaravajućim porukama i ponudama. Nudi nam se proizvod, usluga, zabava uz uvjerenje da nam baš takvo nešto treba te da bez toga nećemo biti potpuni. Sav izvor naše sreće sadržan je u ponuđenome. Umjetnica kritizira takav vrijednosni sustav podsjećajući nas da su osjećaj samosvijesti, kao i sloboda, ključni elementi za ostvarenje individualnosti“, istaknula je Grbavac.

Tamara Herceg je pak nakon otvaranja izložbe za Radio Ljubuški istaknula kako je jako zadovoljna odazivom publike u Ljubuškom.

U publici sam vidjela mnoštvo mladih lica, među njima i neke polaznike svog tečaja i to mi je potrebno drago. Kultura posjećivanja izložbi treba početi u najranijoj dobi, a društvo koje je osjetljivo na kulturu je sigurno dobro društvo, tako da za Ljubuški ima nade sigurno“, rekla je Herceg za Radio Ljubuški.

Poslušajte što smo snimili večeras

OVDJE pročitajte osvrt Danijele Grbavac na izložbu

O autorici: Tamara Herceg rođena je 03.06.1988. godine u Ljubuškom, Bosna i Hercegovina. Završila je Opću gimnaziju u Ljubuškom 2006. godine te iste upisala Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Magistrirala je slikarstvo u klasi prof. Ante Kajinića 2011. godine. Član je ULUFBiH. Imala je osamnaest samostalnih, sedamdeset tri skupne izložbe te je sudjelovala na 43 likovne kolonije. Dobitnica je nagrade Privatno i javno za 2012. godinu, posebnog priznanja žirija na bijenalu minijature MiniMo 2019.godine  te je autorica likovnih rješenja za osam poštanskih markica HP Mostar.

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!