Britanska vlada rekla je u utorak da je dodala 350 novih stavki u kategoriji sankcija ruskom režimu i devet novih stavki u kategoriji kibernetičkih sankcija. 

Među sankcioniranima u posljednjem krugu je ruski kralj ugljena i umjetnih gnojiva Andrej Melnjičenko, koji je posjedovao tvrtku EuroChem Group koja se bavila proizvodnjom gnojiva i SUEK, tvrtku koja se bavila proizvodnjom ugljena.

U ponedjeljak je Meljničenko pozvao na hitan prekid tragičnog rata i mir upozorivši da će se u protivnom svijet suočiti s globalnom krizom hrane jer su Rusija i Ukrajina najveće izozvnice žita.

Na popisu novih sankcija je i Pjotr Aven, naftni investitor koji je sagradio europsko poslovno carstvo procijenjeno na 4,7 milijardi dolara.

Novim sankcijama London pogađa najuži krug oko ruskog predsjednika Vladimira Putina pa su na popisu i ruski ministar obrane Sergej Šojgu te bivši premijer i predsjednik Dmitirij Medvedev.

Uz Romana Abramoviča, ranije su sankcionirani i Oleg Deripaska, oligarh s udjelima u grupaciji EN+, Dmitri Lebedev, direktor banke Rossiya, Aleksej Miller, izvršni direktor Gazproma te Nikolaj Tokarev, predsjednik Transnjefta, ruske državne tvrtke koja upravlja plinovodima.

Deripaska je bio prvi oligarh koji je kritizirao invaziju na Ukrajinu i pozvao na pregovore „što je prije moguće“ te je najavio da će zapadne sankcije odvesti Rusiju u dugotrajnu ekonomsku krizu.

Na mir je pozvao i Abramovič koji je najavio da će prodati Chelsea i prikupiti novac za žrtve rata u Ukrajini.

Velika Britanija u utorak je objavila da će zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju i uvesti novu carinu od 35 posto na 900 milijuna funti vrijedan ruski uvoz, uključujući votku, metale, gnojiva i drugu robu.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!