Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na žurnoj sjednici zakazanoj za danas popodne trebao razmatrati zahtjev Zastupničkog doma PSBiH da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, razmatra po žurnom postupku.

Zastupnički dom državnog parlamenta je prošlog tjedna, na prijedlog zastupnika SDP-a BiH, po žurnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona čije bi donošenje, kako navode predlagači, dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 feninga po litru.

Predloženi zakon predviđa ukidanje akciza za: dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej (kerozin), motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Precizirano je da se njegove odredbe primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu, a po isteku tog roka Vijeće ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Predsjedatelj Doma naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je izjavio kako će Dom naroda detaljno razmotriti sve informacije vezane za predloženu izmjenu zakona o trošarinama i PDV-u na žurnoj i redovitoj sjednici tog tijela.

– Zatražio sam pismeno od predsjednika Vijeća ministara BiH, ministra financija BiH, entitetskih ministara financija i ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje da nam dostave osvrt na prijedlog izmjena zakona o trošarinama i PDV-u koji su usvojeni u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da vidimo što to znači, je li time stvarno pomažemo ili pravimo veću štetu – izjavio je Čović.

Kazao je kako prije bilo kakve odluke treba poslušati mišljenje struke.

Podsjećanja radi, pet izaslanika u Domu naroda PSBiH (Denis Bećirović, Zlatko Miletić, Mladen Bosić, Munib Jusufović i Asim Sarajlić) 11. ožujka su zatražili da predsjedatelj i Kolegij Doma, najkasnije u roku od tri dana od dostavljanja ovog zahtjeva u parlamentarnu proceduru, sazovu ćžurnu sjednicu Doma naroda na kojoj bi se razmatrali Prijedlog zakona o izmjenama zakona o trošarinama u BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koje je Zastupnički dom usvojio na sjednici 9. ožujka.

/HMS/

error: Content is protected !!