Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu, kazala je na sjednici Vanjskopolitičkog odbora tog zakonodavnog tijela da je dugogodišnja želja EP-a da se stvari u BiH pomaknu s mrtve točke, a ponajprije da se izmijeni Izborni zakon i ispuni 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Međutim, ona je kazala da je neugodno iznenađena govorom mržnje prema Republici Hrvatskoj.

“Patnja ukrajinskog naroda koristi se za politička prepucavanja, a čuli smo i skandaloznu izjavu u kojoj se praktički odbija EU perspektiva BiH te uspoređuje Hrvatsku i Rusiju. Moram reći da oštro prosvjedujem protiv toga”, kazala je Glavak.

Ona se ovdje osvrnula na skandalozne izjave drugog bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, Željka Komšića, koji je u svom ekspozeu kazao da Hrvatska i Srbija djeluju po matrici Rusije (naveo je da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja BiH na sličan način kao Putin u Ukrajini).

Protuhrvatski član Predsjedništva BiH nagovijestio je i sukobe zasnovane na nacionalnim principima ako se bude išlo u “Etnički strukturiran elektorski sustav izbora na jednom dijelu države BiH u “etnički strukturiran elektorski sustav izbora na jednom dijelu države BiH.”

Glavak je dodala da neriješena pitanja u BiH dodatno usložnjava ruska agresija na Ukrajinu te nastojanje stvaranja nestabilnosti u regiji.

“Dajem potporu gospodinu Čoviću kao legitimnom predstavniku hrvatskog naroda u BiH u ustrajanju da se donese reforma radi legitimnog održavanja jesenskih izbora”, kazala je Glavak.

Izrazila je žaljenje što je imala priliku čuti poruke koje vode dodatnoj destabilizaciji BiH.

Glavak je kazala da je Venecijanska komisija pozitivno ocijenila prijedlog Hrvatskog narodnog sabora BiH za reformu Izbornog zakona.

“Želim podsjetiti na odluku Venecijanske komisije, tko ju nema možemo je dostaviti članovima Odbora da bi vidjeli što u njoj piše, koja je pozitivno ocijenila prijedlog reforme Izbornog zakona. Ne smijemo dopustiti diskriminaciju jednog naroda. Smatram važnim nastaviti pregovore između bošnjačkih i hrvatskih stranaka jer pregovori su dijalog”, mišljenja je Glavak.

Ona je obraćanje Čoviću Dodiku, Džaferoviću i Komšiću te članovima Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta zaključila s porukom da EU i NATO ne smiju napraviti pogrešku i mir u BiH uzimati zdravo za gotovo.

/R. I./HMS/

error: Content is protected !!