Tijekom ožujka cijene namirnica kao i goriva rapidno su rasle. Uočena su brojna kršenja Uredbe o maržama, a inspekcije su na području entiteta FBiH izvršile više od 400 inspekcijskih nadzora. Inspekcije u entitetu Republika Srpska od 5.3.2022. godine do 10.2.2022. izdale su 136 prekršajnih naloga u vrijednosti od 992.200 KM.

”FUIZP je od početka godine, naročito od 28. veljače, izvršio 154 inspekcijska nadzora i utvrđeno je 85 nepravilnosti, što znači da je udio kršenja veći od 50% točnije 55,20%. Izdano je 166 prekršajnih naloga sa financijskim teretom od 193.100 KM. Kod jednog od prometnika naftnih derivata oduzeto je 13 tisuća litara dizela zbog nepravilnosti’,’ objašnjava Merima Tanović, Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Dodaje da je, kada se uvrste i podaci županijskih inspekcija, izvršeno 437 inspekcijskih nadzora, a pokrenuto 258 prekršajnih postupaka što podrazumijeva isto toliko i prekršajnih naloga.

“Financijski teret je skoro 250 tisuća KM”, kazala je.

Stoga je primjetno da se u vrijeme krize masovno ne poštuje Odredba o maržama, pa se želi, dodaju iz inspekcija, ostvariti enormna zarada. Imena subjekata koja krše pravila nisu objavljena.

Iz Uprave za inspekcijske poslove RS objašnjavaju da se imena ne objavljuju s ciljem zaštite postupka koji će se eventualno voditi pred nadležnim sudovima. Javno objavljivanje bi, smatraju iz inspekcije RS, uticati na ishod postupaka. Također, navode da je prema Zakonu o prekršajima Republike Srpske, član 228. određeno da se podaci iz prekršajne evidencije Registra za kažnjene osobe mogu dati samo ako za to postoje opravdani razlozi: ‘‘To jest, mogu se dati samo drugom sudu, nadležnom tužiteljstvu, organima unutrašnjih poslova i organima inspekcije, u vezi sa krivičnim postupkom ili postupkom za prekršaj koji se vodi protiv lica koje je ranije bilo kažnjavano za prekršaj, organima nadležnim za izvršenje sankcija za prekršaje ili nadležnim organima koji sudjeluju u postupku brisanja kazne”.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da imena subjekata koji koriste situaciju inflacije za zaradu trebaju biti objavljena i da bi to bio efektan postupak.

”U situacijama panike trgovci prepoznaju da ljudi ne vode računa o cijeni nego o postojanju i dostupnosti robe, pa to zloupotrebljavaju. Mislim da te kazne nisu dovoljne treba im zatvoriti benzinske crpke na mjesec dana. Kontrola marži mora biti striktna i čim neko zloupotrijebi situaciju moraju te firme i te kompanije biti na javnoj crnoj listi, da svi znaju da su to nepošteni trgovci koji zloupotrebljavaju situaciju. To nažalost nije praksa”, rekao je Pavlović.

Posljedica takvih kontrola, dodaju ekonomisti, jeste da se vrijeme krize iskorištava za zaradu i da je posljedično život u BiH sve skuplji. Tako je potrošačka korpa 2.389 KM, a prosječna plaća 1046 KM.

Izvor:N1

error: Content is protected !!