Međunarodni sud pravde (ICJ) danas je naredio Rusiji da odmah prekine vojnu operaciju u Ukrajini.

– Ruska Federacija će odmah obustaviti vojne operacije koje je započela 24. veljače 2022. na teritoriju Ukrajine, rekli su suci.

Dodali su da Rusija također mora osigurati da druge snage pod njezinom kontrolom ili one koje imaju potporu Moskve ne nastave vojnu operaciju.

Sud je izrazio “duboku” zabrinutost zbog ruske upotrebe sile u Ukrajini.

– Sud je akutno svjestan razmjera ljudske tragedije u Ukrajini (…) Sud je duboko zabrinut zbog upotrebe sile od strane Ruske Federacije u Ukrajini što postavlja vrlo ozbiljna pitanja međunarodnog prava, rekla je predsjedavajuća sutkinja Joan Donoghue čitajući sudsku odluku o privremenim mjerama.

Postupak pred ICJ-om inicirala je u veljači Ukrajina zatraživši od suda da naredi Moskvi da zaustavi invaziju. Rusija je bojkotirala ročište održano prije desetak dana.

– Sud “žali što se nije pojavila Ruska Federacija, rekla je tada sutkinja Donoghue, koju je ruski veleposlanik u Nizozemskoj obavijestio da Rusija neće sudjelovati.

– To što su ruska mjesta prazna puno govori, rekao je član ukrajinskog izaslanstva Anton Korinevič.

– Oni nisu pred ovim sudom, oni su na bojišnici, vodeći agresivan rat protiv moje zemlje, dodao je.

– Rusija tako rješava sporove, poručio je.

Kijev je podnio zahtjev ICJ-u 26. veljače, dva dana nakon početka ruskog napada, zatraživši da hitno naredi Rusiji da zaustavi invaziju, dok se ne izjasni o biti slučaja što bi moglo potrajati godinama.

ICJ je osnovan 1946. da bi rješavao sporove između država. Njegove odluke su obvezujuće i na njih se ne može žaliti, no sud ne može prisiliti da ih se poštuje.

Sud temelji svoje odluke na ugovorima i konvencijama. Ukrajina i Rusija potpisale su Konvenciju UN-a o genocidu 1948. godine.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!