Sjednica Neovisnog odbora Parlamenta BiH koja je bila zakazana za sinoć, nije održana radi nedostatka kvoruma. Ovo je već treći put zaredom da se prethodno zakazane sjednice ne održavaju radi nedolaska srpskih članova ovog parlamentarnog tijela mjerodavnog za izbor ravnatelja i zamjenika ravnatelja BH policijskih agencija.

Podsjetimo, 24. svibnja ističu mandati ravnatelju Granične policije BiH Zoranu Galiću i njegovom zamjeniku Fahrudinu Halaču, ravnatelju Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH, Mirsadu Viliću, i njegovim zamjenicima Ranku Vukoviću i Ivici Bošnjaku kao i zamjeniku ravnatelja SIPA-e Đuri Kneževiću.

Zakonska obveza Neovisnog odbora raspisati Oglas za navedene upražnjene pozicije, ali to se, kako doznaje Hrvatski Medijski Servis, neće dogoditi u skoroj budućnosti.

Naime, srpski članovi de facto blokiraju rad Neovisnog odbora zbog činjenice da ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić opstruira od 5. prosinca 2000. izbor novog ravnatelja Službe za poslove sa strancima. Na toj poziciji nalazi se, za Cikotića očigledno podoban, kadar SDS Slobodan Ujić koji se na toj poziciji nalazi skoro godinu i pol dana nakon što mu je istekao petogodišnji mandat. Cikotić je kao resorni ministar bio dužan nakon provedenog natječaja Vijeću ministara BiH predložiti kandidata za ovu poziciju što on nije uradio izazvavši time novu krizu u državnom sigurnosnom sektoru.

Dakle, stav Srba je u ovom slučaju jasan; ili će ići sva imenovanja agencija u sastavu Ministarstva sigurnosti u paketu ili neće ići niti jedna.

Cikotić je u rukovođenju Ministarstva sigurnosti BiH do sada proizveo više afera s izuzetno štetnim posljedicama, pa je ova najnovija tek dodatak u to Cikotićevim “đerdanu”.

/R. I./HMS/

error: Content is protected !!