Sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj se trebalo razmatrati ukidanje akciza već je završena.

SNSD je glasao protiv da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama razmatraju po hitnoj proceduri. Usuglašavanja neće biti jer se nije pojavio lider SDA Bakir Izetbegović koji je dopredsjedavajući ovog doma.

Zakon će biti razmatran po redovnoj proceduri.

Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da neće podržati hitnu proceduru i da treba dati šansu Upravi za neizravno oporezivanje i entitetskim vladama da daju svoje mišljenje.

“Spriječit ćemo mogućnost da usvajanjem ovog zakona punimo džepove trgovcima”, rekao je Špirić.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović kazao je kako nakon rasprave nisu imali entitetsku većinu.

“Mislio sam da ćemo taj posao završiti danas u žurnoj proceduri, nismo imali entitetsku većinu, a poslovnički obzirom da gospodin Izbegović nije bio nazočan na sjednici, nismo se mogli usuglasiti kao Kolegij, nismo se mogli usuglasiti oko entitetskog glasanja kako bi to bilo poslovnički usuglašeno”, kazao je Čović.

Zastupnički dom državnog parlamenta je prošlog tjedna, na prijedlog zastupnika  SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona čije bi donošenje, kako navode predlagači, dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

Predloženi zakon predviđa ukidanje akciza za: dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej (kerozin), motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Precizirano je da se odredbe zakona primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu, a po isteku tog roka Vijeće ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!