Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru usvojila je informaciju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom o dostupnim kapacitetima za eventualni prijem izbjeglih osoba iz Ukrajine.

– Naglas smo osudili invaziju Rusije na Ukrajinu, a s obzirom na to da nismo davno preživjeli isti scenarij osjećamo ljudsku i državničku potrebu da reagiramo u smještaju i pomoganju ukrajinskim izbjeglicama – kazao je na konferenciji za medije predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić.

Naglasio je kako je Vlada u hotelu kojim raspolaže Agencija za oduzetu imovinu u Sarajevu omogućila 40 smještajnih jedinica za prihvat ukrajinskih izbjeglica, s otvorenom mogućnosti proširenja za dodatnih 40 mjesta.

Ravnatelj Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić dodao je kako će hotel u tom smislu biti stavljen u društvenu upotrebu, najprije izbjeglicama koje su u potrebi.

Pored 80 ležajeva koja su raspoređena na dva hotelska kata, izbjeglicama će biti osigurana i adekvatna ishrana.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila i zaključak da se uputi inicijativa Vijeću ministara da se definira status izbjeglih osoba iz Ukrajine jer su oni sada u statusu stranih lica.

Premijer Novalić je istaknuo kako je Federalno ministarstvo turizma zaduženo da napravi presjek banjskih kapaciteta.

– Od naših šest banja u Federaciji BiH tražimo mogućnost odvajanja jednog dijela smještajnih kapaciteta za ukrajinske ranjenike i njihovu rehabilitaciju. To je bio i zahtjev ukrajinskog veleposlanstva jer mi u Europi imamo najsvježiji primjer s obzirom na to da su naše banje istrenirane za tretmane ranjenika i njihov oporavak – naglasio je Novalić.

Poremećaji u cijenama i lancu opskrbe

Premijer Novalić komentirao je i aktualne poremećaje u cijenama i lancima opskrbe u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, nedostatak određene robe je posljedica prevelike potražnje, odnosno straha ljudi od nestašice.

– Ništa se nije znatno poremetilo u smislu količine koju mi dobavljamo, samo je problem što mnogi prave zalihe. Pozivamo građane da to ne rade – apelirao je Novalić.

Dodaje kako su još odavno na snazi mjere koje su depresirale cijene u dvije grane.

– Najveći poremećaj imamo u energetici te u prehrambenoj industriji. Dvanaest mjeseci već imamo regulirane marže koje mogu biti maksimalno osam posto za prehrambene proizvode, dok su marže nafte, koje su ranije bile 56 feninga, sada 26 feninga – istaknuo je.

Novalić je kazao da su u FBiH cijene naftnih derivata niže za 30 do 40 feninga u odnosu na zemlje okruženja, a cijene plina u BiH, Mađarskoj i Srbiji niže su za dva do tri puta nego u Europi.

– Mi smo uvoznici hrane. Izvozimo drvo, metalne proizvode, ali uvozimo hranu, lijekove, a nafte ovdje nemamo niti litru. Naša struja u privatnim domaćinstvima je pet puta jeftinija od europske, nevezano za standard Europljana koji je znatno viši. Ipak, stoji činjenica da imamo iste troškove proizvodnje te struje – kazao je Novalić.

Istaknuo je kako su cijene nafte noćna mora svih vlada u regiji i Europi te da nitko ne može pretpostaviti kada će se situacija na tržištu stabilizirati.

– Budućnost svakako leži u osiguranju dovoljnih količina robnih rezervi – poručio je federalni premijer.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!