Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je u četvrtak kako je članstvo BiH u euroatlantskim integracijama nacionalni interes Republike Hrvatske koji se po njemu neće moći ostvariti bez jednakopravnosti tamošnjih Hrvata.

“Republika Hrvatska je na međunarodnoj sceni najveći i iskreni zagovornik euroatlantskih asocijacija. To je naš jasan nacionalni interes. To neće biti moguće bez rješavanja legitimnih i legalnih zahtjeva Hrvata” u BiH, rekao je Grlić Radman na konferenciji u Neumu, u poruci upućenoj online, govoreći o reformama u BiH.

U Neumu se održava peta po redu konferencija naziva “Razvezivanje čvora – BiH na putu prema članstvu u EU i NATO savezu”, u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i sveučilišta iz Republike Hrvatske na kojoj sudjeluje više znanstvenika, političkih dužnosnika i stranih diplomata.

Hrvatski šef diplomacije pojasnio je kako je hrvatska strana u BiH bila najkonstruktivnija u postizanju dogovora o izmjenama izbornog zakona, nudeći prijedloge kako to napraviti.

U Sarajevu se u četvrtak nastavljaju razgovori o izbornoj reformi uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a.

Grlić Radman je dodao kako u BiH nije “razriješen problem političke obespravljenosti Hrvata, te stabilnosti i institucionalne funkcionalnosti BiH”.

Po njemu, ključni razlog za to su dvije dominantne politike koje se sukobljavaju u BiH, separatistička i unitaristička.

“Teško je reći koja je pogubnija za hrvatski narod. Obje politike izravno ruše povijesne i ustavne temelje BiH, zajedničke države tri jednakopravna konstitutivna naroda i građana. Bez poštivanja tih načela neće biti razrješenja čvora BiH kao funkcionalne i stabilne države čiji je put trasiran prema EU i NATO”, dodao je hrvatski šef diplomacije.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović rekao je kako se u BiH mora očuvati višenacionalni karakter države, te da domaći političari aktualnu krizu u Ukrajini moraju shvatiti kao priliku.

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy pozvao je političke lidere u BiH na postizanje kompromisa kako bi se zemlja približila Europskoj uniji.

“U Europskoj uniji i zapadnom Balkanu nastao je novi geopolitički trenutak. Na liderima je da iskoriste tu priliku. Lideri BiH imaju prigodu brže povesti je prema EU na temelju kompromisa i pomirenja”, rekao je Murphy.

Rektor Sveučilišta u Mostaru istaknuo je kako krize nude prigodu.

“Smatram da imamo vođe koji vjeruju da se Bosna i Hercegovina ali i svijet može promijeniti, ne ubijanjem i pucanjem, nego stvaranjem i nadmetanjem, vođe koji su spremni radije biti kontroverzni iz dobrih razloga nego popularni iz loših, vođe koji svoju maštu koriste češće od svojih sjećanja”, rekao je Tomić.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras također se dotaknuo rata u Ukrajini kao važne opomene.

“Događaji na istoku Europe sugeriraju da je dobro ući u organizacije koje će nam jamčiti sigurnost gdje ćemo razvijati i njegovati baštinu i naše identitete, izgrađivati modernu Europu”, rekao je Boras.

/Hina/HMS/

error: Content is protected !!