Željko Žilavec, direktor Košarkaškog kluba Zadar, jutros je održao sastanak s igračima prve momčadi, koji posljednja dva mjeseca nisu dobili plaću. Nakon toga stao je pred novinare i odgovarao na pitanje.

– Predočio sam igračima situaciju koja je nastala jučer nakon sjednice Gradskog vijeća. Onoliko koliko sam mogao objasnio sam im o čemu se radi. Oni se ne žele previše zamarati ni lokalnom politikom ni drugim stvarima, ali ono što je najvažnije imamo njihovo puno povjerenje i oni normalno nastavljaju s radom. S druge strane, uprava preuzima na sebe i obvezu informiranja igrača i pronalaženja rješenja problema koji se pojavio na Gradskom vijeću, kazao je Žilavec.

Dakle, štrajka za sada neće biti?

– Neće. Igrači su razumni, imaju povjerenje u upravu i to mi je jako drago. Zato sam i stao pred njih kao odgovorna osoba, jer od početka imamo takav odnos da, bilo nešto dobro ili loše, budemo u kontaktu i komuniciramo.

KK Zadar - KK Škrljevo

Kako pronaći novac za plaće? Imate li plan B?

– Postoji plan B o kojemu ne bih sada konkretno, ali nisu to velike mudrosti. Želim samo objasniti neke stvari. Prvo, kredit koji se tražio je prvenstveno način na koji premostiti jaz između obveza koje trenutačno imamo i priliva sponzorskih sredstava koja nam tek trebaju doći. Mi ćemo imati prilive i u 4. i u 5. i u 6. mjesecu i kroz ljeto, ali ovo su sredstva koja nama trebaju sada. Mislim da je najnormalniji način rješavanja tog disbalansa uzimanje kredita, kojega mi možemo 90 posto vratiti već do jeseni bez problema.

Gdje je onda nastao problem?

– Sve to sam ja objašnjavao Nadzornom odboru u kojemu sjede gradski vijećnici i mislim da tu nesporazuma ne bi smjelo biti. Postoji i zapisnik sa sjednice NO-a, koji je dostavljen i Gradu Zadru, uz sve ostale materijale za vijeće. Od pet članova NO-a, tri su glasala za to da se KK Zadru odobri kredit te da se izabere najpovoljnija banka što je i napravljeno. Sve to je poslano Gradu, da bi onda iste te osobe, koje su to potpisale došle na vijeće i skinule to s dnevnog reda.

Jesu li vam igrači postavili kakav rok za isplatu zaostalih plaća?

– Znam što su ugovori i obveze kluba, kao i neki rokovi koje sam sam sebi zadao i vjerujem da ćemo ih ispoštovati. Mislim da smo u hrvatskoj košarci još uvijek mi najurednije platiše, što nije opravdanje za ovu situaciju, ali treba i to uzeti u obzir. Vjerujem da ćemo već ovaj tjedan riješiti jednu plaću i onda idemo dalje.

Ilustracija

Što poručujete onima koji traže vašu ostavku?

– Volim razgovarati argumentima. U prvih godinu i pol dana moga mandata smanjili smo dug kluba za 9 milijuna kuna, a kasnije smo osvojili dva Kupa Krešimira Ćosića i jedno prvenstvo Hrvatske te posložili omladinski pogon iz kojega sada izlaze igrači za seniorsku momčad. Naravno da ima tu još mnogo posla, ali treba i ljudi. Otkako je Branimiru Longinu ukinut mandat radim bez sportskog direktora i team managera, a potom i bez glasnogovornika, praktički sam sebi izgledam kao šampon 3 u 1. To iziskuje mnogo energije i te pozicije treba popuniti čim prije. Mislim da rezultatski stojimo dosta dobro i u ABA ligi, dok smo u HT Premijer ligi na prvom mjestu i kada sve zbrojim i oduzmem ne vidim razlog da razmišljam o ostavci.

Bojite li se da KK Zadru prijeti stečaj?

– Ne bojim se. Mislim da imamo mogućnost za izdići se iz ove situacije. Potrebno je malo dobre volje i povjerenja, a ovo namjerno plasiranje dezinformacija u javnost klubu sigurno ne čini dobro.

Ponovio je Žilavec više puta da je ova situacija izazvana namjerno.

– Imali smo dobar plan, koji je dobrim dijelom bio pokriven sredstvima sponzora. Zašto je to minirano treba pitati druge osobe. Ako se nešto potpiše, ja se toga i držim. Ne bih o imenima, ali mislim da svi znamo tko je potpisao odluku o dodjeli kredita klubu i tko je potom tu točku povukao s dnevnog reda Gradskog vijeća.

Hoće li se Zadar održati u istom sastavu do kraja sezone te kakvo je zdravstveno stanje trenera Vladimira Anzulovića i kada se očekuje njegov povratak pročitajte OVDJE.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!