Bosna i Hercegovina ne traži ništa što joj ne pripada, ona je moderna zemlja s izrazito pametnim ljudima i bogatim resursima, a da je Europska unija (EU) poštenija, BiH bi davno imala pridruženo članstvo u EU, izjavio je u Neumu rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

– Kada pročitam kako u pregovorima s Europskom unijom (EU) napreduju i Srbija, i Crna Gora, i Makedonija, iskreno mi je drago. Kada čujem vapaje da treba Ukrajinu ubrzanim procesima priključiti europskim procesima, uistinu mi je drago, ali uvjeren sam da ni jedna ta zemlja nema veće i bolje kapacitete da bude europska od Bosne i Hercegovine, i ako se neki put treba ubrzati zbog svih naših slabosti, a to čini mi se nije presedan u EU, onda je to put BiH. Bosna i Hercegovina ne dobiva ništa od EU što joj nije spremna vratiti na temelju svojih kapaciteta, ljudskih, prirodnih i svakih drugih – kazao je Tomić na međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji “Razvezivanje čvora na putu BiH u EU i NATO” koja se u četvrtak održava u Neumu.

Po njegovim riječima, BiH ne traži ništa što joj ne pripada te da je „EU poštenija BiH bi davno imala pridruženo članstvo EU”.

– Istina da unutar BiH treba napraviti određene procese, ali BiH je davno, najmanje zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom, morala imati pridruženo članstvo. Bojim se da se Bosnu i Hercegovinu ponekad gleda drugim, nepravednim pogledima, a ona već danas zaslužuje, ne kandidatski status, nego biti dio Europske unije. Ovo je sjajna zemlja sa sjajnim resursima – kazao je Tomić.

Rektor mostarskog sveučilišta osvrnuo se i na moguće članstvo BiH u NATO savezu, kazavši kako dvije trećine stanovništva BiH želi da se to ostvari.

– Ja u konačnici vjerujem da će Bosna i Hercegovina biti NATO zemlja jer globalne krize nam pokazuju da je jako teško ostati sam na otoku izoliranom u moru – poručio je.

Komentirajući dosege neumske znanstvene konferencije, Tomić je kazao kako su sveučilišta, akademije i obrazovne institucije odličan medij za otvaranje dijaloga.

– Doprinos ove konferencije je zbornik radova kojeg mi tiskamo, uvjeren sam da on ima potencijal učinka za oblikovanje različitih ideja za najbolja rješenja unutar BiH. Ne postoji jedno, nego ima više dobrih rješenja koja treba izdizajnirati u najbolju koloritnu sliku jedne suvremene, moderne i europske države Bosne i Hercegovine. Siguran sam da ova konferencija nudi različite poglede i pristupe, a to koliko će oni koji odlučuju i dizajniraju ovo društvo na temelju svojih političkih mandata to pogledati, poslušati i analizirati, je njihova stvar – kazao je Tomić.

On je istaknuo kako je zadaća sveučilišta i akademske zajednice ponuditi najbolja rješenja, a Sveučilište u Mostaru je na pet dosadašnjih konferencija posvetilo Bosni i Hercegovini i njenom europskom putu i putu u članstvo NATO-a.

– Mi nismo ti koji možemo reći da BiH treba ili ne treba biti članica NATO-a, treba li brže ili sporije postati članica EU-a. Kao što sam istaknuo mi nudimo platformu za razgovor svima, a takvu ideju prepoznalo je jako puno političkih subjekata, ne samo u BiH i okruženju nego i u Europi i svijetu. Vjerujemo da BiH može biti i jača i bolja i poštenija unutra, ali isto tako može puno dati Europi i svijetu. Akademska zajednica nikada neće prestati sanjati o najboljoj Bosni i Hercegovini u zagrljaju europske zajednice i koja će biti jedan velik i važan politički subjekt u svjetskoj politici – naglasio je Tomić.

/Fena/HMS/

error: Content is protected !!