Neće bit značajnijeg napretka na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine dok se ne razriješe najznačajnija unutarnja politička pitanja, istaknuto je na međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji „Razvezivanje čvora na putu Bosne i Hercegovine u EU i NATO”.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je kako će se kroz tri panela razgovarati o potrebi očuvanja multietničkog, multinacionalnog i multikulturalnog u Bosni i Hercegovini.

– Ove tri stavke utkane su na osnovama konstitutivnosti sva tri naroda, a konstitutivnost je natkrovljujuća ustavna vrijednost koja može doprinijeti funkcionalnijem i federalnom modelu organiziranja BiH – rekao je Čović u uvodnom govoru.

On je naveo da perspektiva euroatlantskih integracija treba biti vlasništvo svih u BiH i nešto što će približiti polarizirane političke vrijednosti, dodavši kako oslanjanje na utjecaj međunarodnih partnera treba biti samo prijateljski dodatak kojeg se može koristiti kao pozitivnu sinergiju.

– Unutarnja raznolikost, sadržana u obilježju konsocijacijske demokracije, primarno se oslanja na jednakopravnosti i legitimnom predstavljanju narodu. Poruke koje želimo danas poslati proizlaze iz rastuće svjetske geopolitičke neizvjesnosti, one nam mogu biti motivirajuće, ali i demotivirajuće u izgradnji europske BiH. Mi trebamo pokazati kako možemo biti do kraja motivirani kako bi riješili ključne domaće nagomilane probleme – rekao je Čović.

On smatra da ključ promišljana budućnosti o BiH mora biti rasterećen nesporazuma prošlosti.

– Moramo tražiti kompromisna rješenja europskog dizajna BiH na načelima kojima ćemo eliminirati sigurnosne izazove pred kojima danas stojimo. Politički nesporazumi moraju nestati, vjerujem da danas imamo posebnu šansu da kroz tri panela damo jednu novu dimenziju pogleda za budućnost BiH – naglasio je Čović.

Nazočnima se video porukom obratio ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, kazavši kako je Vlada RH najveći i zagovornik BiH na europskom putu no, dodao je, BiH neće moći ući u EU bez rješavanja legalnih i legitimnih političkih zahtijeva hrvatskih predstavnika okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH.

– Nema razriješenja čvora koji godinama stoji na putu BiH ka EU i NATO-u bez uvažavanja životnog realiteta koji kaže da bez dogovora legitimnih političkih predstavnika sva tri naroda neće biti napretka u bilo kojem političkom i društvenom procesu – izjavio je Grlić Radman.

Grlić Radman ustvrdio je kako te dvije politike – separatistička i unitaristička – ruše povijesno-ustavne temelje BiH kao države tri ravnopravna naroda.

– Još nismo riješili problem majorizacije nad bh. Hrvatima, nismo riješili problem institucionalne funkcionalnosti BiH koju ruše politike separatizma i unitarizma, a obje su pogubne za Hrvate – naglasio je hrvatski ministar.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras rekao je kako mu je posebna čast da nakon pet godina ponovno sudjeluje u radu konferencije.

– Upravo smo prije pet godina započeli niz ovakvih konferencija. Prvu pod motom “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti”, a danas dolazimo do jedne kulminativne konferencije pod motom “Razriješenje čvora BiH i BiH na putu prema EU i NATO-u”, a to pokazuje da je sazrelo vrijeme da se taj čvor napokon razriješi – izjavio je Boras.

Rektor zagrebačkog sveučilišta kazao je kako je BiH i njegova domovina, u kojoj žive „tri veličanstvena naroda u svojim različitostima, koje moramo vidjeti kao bogatstvo”.

– Različitosti se mogu uvažavati, a zajednički baštinimo i islamske i kršćanke i židovske vrijednosti preko kojih možemo ujediniti našu domovinu BiH. Na temeljima znanja, obrazovanja i poštovanja možemo zajednički izgraditi BiH kao dio Europe, jer ona to jest, sa svim njenim tradicijama, posebno u ovo doba jer vidimo što se događa na rubovima u Europe. Budućnost BiH je u zajednici europskih obitelji, u kojoj ćemo svi prosperirati – poručio je rektor Boras.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!