Izbjeglice iz Ukrajine, prema zaduženju Vlade Federacije BiH, bit će smještene u hotelu u vlasništvu Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Na raspolaganju za smještaj izbjeglica su i kapaciteti centara Delijaš i Salakovac. Posjetili smo azilantski centar Delijaš i provjerili je li spreman dočekati prve izbjeglice iz Ukrajine, piše BHRT.

Za smještaj izbjeglica iz Ukrajine na raspolaganju institucijama Bosne i Hercegovine su azilantski centar Delijaš, u blizini Trnova, i izbjegličko-prihvatni centar Salakovac u blizini Mostara. Iako se spekuliralo u medijima da Delijaš nije adekvatan za smještaj izbjeglica iz Ukrajine, ovaj centar je funkcionalan i u potpunosti opremljen da osigurava krajnje human odnos prema svojim korisnicima. U azilantski centar Delijaš još nisu stigle izbjeglice iz Ukrajine, ali ih je ovaj centar spreman dočekati odmah.

“Azilantski centar u Delijašu je spreman sa svojim kapacitetaima i svom infrastrukturom za prihvat odmah 150 izbjeglica iz Ukrajine i sa svim neophodnim materijalno tehničkim sredstvima. Imamo sve što je neophodno za njihov boravak na veoma human način uz osiguranje svih onih kapaciteta koji su neophodni koji cijene poštuju i privatnost obitelji, ali i onoga što je neophodno za normalan život”, navodi Mustafa Pašalić iz Sektora za azil pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

U međuvremenu, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na raspolaganje stavlja nove smještajne kapacitete za izbjeglice. Uputila je i zahtjev Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da se građanima Ukrajine, koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH i tu namjeravaju ostati, u skladu sa zakonima omogući hitno dobijanje izbjegličkog statusa.

“Sad stavljamo odmah 40 ležajeva u hotelu koji je sada u posjedu naše agencije za oduzetu imovinu, sa mogućnošću da proširimo na još 40 za prihvat izbjeglica u Sarajevu. Zaduženo je Ministarstvo turizma da napravi presjek banjskih kapaciteta naime naših 6 banja, u FBiH, da napravi presjek sa mogućnošću odvajanja jednog procenta smještajnih kapaciteta za ukrajinske ranjenike za njihovu rehabilitiaciju, i to je bio zahtjev ukrajinskog veleposlanstva”, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

“Obzirom da Vijeće ministara nije definiralo status izbjegle osobe, ovog časa su naše izbjegle osobe iz Ukrajine u Bosnu i Hercegovinu, strana lica. Vlada FBiH je uputila inicijativu da se što prije reguliše taj status”, izjavio je direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić.

Podaci Granične policije Bosne i Hercegovine kažu da je od 1. do 14. ožujka ove godine evidentirano ukupno 1.787 državljana Ukrajine, od čega ih je na ulazu u BiH evidentirano 1.047, a na izlazu 740. Na ulazu u zemlju najviše ih je evidentirano na graničnim prelazima Doljani i Brod. U Međugorju ih je trenutno oko 250.

Državljani Ukrajine na teritoriji Bosne i Hercegovine mogu boraviti po pravu bezviznog boravka do 30 dana u okviru dva mjeseca, od datuma prvog ulaska. Po dolasku na teritoriju Bosne i Hercegovine obavezni su da prijave svoju adresu boravka u jednom od nadležnih Terenskih centara Službe za poslove sa strancima ili policijskoj upravi.

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!