Japanski glumac Akira Takarada, koji je glumio u originalnoj verziji japanskog filma “Godzila” iz 1954. i nekoliko kasnijih filmova u kojima se pojavljuje čudovište koje uništava grad, preminuo je u Tokiju u 87. godini života.

Takarada, koji se pojavio na premijeri svog najnovijeg filma ranije ovog mjeseca, preminuo je u bolnici od upale pluća, javili su u petak japanski mediji.

– Ožalošćeni smo smrću Akire Takarade. Neka njegovo sjećanje nastavi da inspiriše živote mnogih obožavatelja Godzille – navodi se na Twitter nalogu franšize Godzilla.

Takarada je brzo postao slavan nakon što je igrao glavnu ulogu herojskog kapetana broda u prvoj “Godzili”, filmu koji je odjeknuo u Japanu kao hodajuća analogija za nuklearnu katastrofu.

Samo devet godina ranije, zemlja je bila žrtva američkog bacanja dvije atomske bombe u posljednjim danima Drugog svjetskog rata.

Takarada je također igrao malu ulogu u filmu “Kraj ljeta”, čuvenog režisera Yasujirou Ozuu iz 1961. o obitelji koja pravi sake u Kjotu.

Glumac je postao popularan u Aziji otprilike u isto vrijeme, nakon što se pojavio u zajedničkim japansko-hongkonškim produkcijama sa glumicom Lucilla Yu Ming, a potom je glumio u mnogim japanskim filmovima i TV serijama.

Takarada je rođen 1934. na Korejskom poluostrvu, a odrastao je u kineskoj provinciji Mandžuriji, tada japanskoj koloniji. Bio je poznat po tome što je govorio mandarinski.

Neposredno nakon poraza Japana 1945. godine, sovjetski vojnik ga je upucao u stomak i teško ranio.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!