U četvrtak je u Lausannei održan ždrijeb za Svjetsko prvenstvo odbojkašica, kojemu su od 23. rujna do 15. listopada ove godine domaćini zajedno Poljska i Nizozemska, a zanimljivo, u posljednji trenutak u ždrijeb je uvrštena i Hrvatska.

Naime, sjetimo se lanjskog Europskog prvenstva i poraza naših djevojaka od Francuske u drugom krugu natjecanja, poraza u kojemu smo izgubili i važne bodove za konačnu rang listu. Na kraju je Hrvatska zauzela 25. mjesto, a u ždrijeb za SP ulazile su 24 reprezentacije.

Međutim, Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) je izbacila reprezentaciju Rusije iz ždrijeba, pa je tako Hrvatska, kao “prva ispod crte” dobila priliku sudjelovati.

Na kraju je hrvatska ženska reprezentacija ždrijebom uvrštena u skupinu B, koja se igra u poljskom Gdanjsku i nizozemskom Arnheimu, uz domaćina Poljsku, Tursku, Dominikansku Republiku, Južnu Koreju i Tajland.

Za prolazak u drugi krug potrebno je biti među četiri najboljeplasirane reprezentacije u skupini.

– Naša su se potajna nadanja ispunila, vjerovali smo do posljednjeg trenutka da bi mogli biti uvršteni u ždrijeb za SP, jer se ta informacija pojavila prije nekoliko dana. Sretni smo i zadovoljni zbog toga, ponosni što ćemo ponovno nakon 2014. godine biti u društvu najboljih svjetskih odbojkaških reprezentacija, kazao je Frane Žanić, stručni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza, koji se upravo nalazi u Turskoj, u društvu novog izbornika Ferhata Akbasa.

– Skupina je teška, tu je domaćin Poljska, Turska koja je među tri najbolje europske ekipe, Koreja kao četvrta sa posljednjih Olimpijskih igara, pa uvijek jaki Tajland i Dominikanska Republika. Ali, vjerujem da i mi imamo svoje šanse, mislim da možemo ravnopravno igrati sa svakom od tih selekcija, dodao je.

Sličnog je mišljenja i izbornik Akbas koji je možda i neplanirano dobio još jedno veliko natjecanje ove godine, uz Zlatnu skupinu Europske lige, Mediteranske igre, Challenger kup i kvalifikacije za EP, koje će uslijediti neposredno pred SP.

– Zadovoljan sam skupinom, na SP-u ionako nema slabih suparnica. Mogu svakako već sada obećati da ćemo dati sve od sebe kako bi se pokazali u što boljem svjetlu, i da ćemo biti tvrd orah svima. Nismo bez svojih šansi i nastojat ćemo ih iskoristiti. To što je i Turska s nama u skupini kod mene ništa ne mijenja na stvari, Hrvatska je sada moja zemlja za koju se borim, naglasio je.

SKUPINE:

Skupina A (Arnheim): Nizozemska, Italija, Belgija, Portoriko, Kamerun, Kenija

Skupina B (Arnheim/Gdanjsk): Poljska, Turska, Dominikanska Republika, Južna Koreja, Tajland, HRVATSKA

Skupina C (Arnheim/Lodz): SAD, Srbija, Njemačka, Bugarska, Kanada, Kazastan

Skupina D (Arnheim): Brazil, Kina, Japan, Kolumbija, Argentina, Češka

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!