Narodna skupština RS usvojila je zaključke klubova zastupnika vladajuće koalicije o ukidanju akciza na gorivo i smanjenju stope poreza na dodanu vrijednost na životne namirnice. Istovremeno, odbijeni su zaključci koje je predložila opozicija, a osnovna razlika je što je vladajuća koalicija predložila ukidanje akciza na mjesečnoj razini, dok su u opoziciji smatrali da je akcize potrebno ukinuti na vrijeme od šest mjeseci.

Zastupnici će ove zaključke uputiti zastupnicima Parlamentarne skupštine BiH iz RS, kako bi mogli predložiti i glasati o njihovom usvajanju na razini BiH. Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, je izjavio da ima uvjeravanja Fadila Novalića, predsjednika Vlade FBiH, da će ta vlada podržati prijedlog koji je stigao iz RS, te da će spomenute mjere stupiti na snagu već početkom travnja.

Prema ovim zaključcima, nulta stopa PDV-a bi trebalo da se primjenjuje na osnovne životne namirnice poput kruha, ulja, mlijeka i mlječnih proizvoda i dječje hrane. Istovremeno, povećala bi se stopa PDV-a na luksuznu robu sa 17 na 22 posto, odnosno na luksuzne parfeme, kožnu odjeću i obuću od luksuznih materijala, luksuzna vozila i luksuznu kozmetiku.

Zora Vidović, ministrica financija RS, je kao Predlagač izjavila da bi RS izgubila 111 milijuna maraka na osnovu smanjenja stope PDV-a, te oko 17,7 milijuna maraka na osnovu ukidanja akciza. Prema usvojenom prijedlogu, smanjenje stope PDV-a bi važilo do kraja godine, dok bi se odluka o akcizama usklađivala na mjesečnoj razini ovisno od kretanja cijena nafte na svjetskim tržištima.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!