Građani Bosne i Hercegovine, u strahu od sve viših cijena, već danima pustoše police na kojima se nalaze brašno i ulje, ali voće i povrće, koje je praktično već izvjesno vrijeme cjenovno „zamrznuto“, rijetko kupuju.

Potražnja slaba
U to smo se uvjerili tijekom jučerašnje posjete najvećoj mostarskoj tržnici, koja je u samoj špici bila skoro pusta, piše Avaz.

Kako je kupaca svakim danom sve manje, tako i prodavači „dižu ruke“ od ovog posla.

– Vidite i sami, više je nas, prodavača, nego kupaca. Ponuda odlična, potražnja slaba, skoro nikakva. Iako su nabavne cijene malo više, mi ih i dalje držimo istima. Građani uglavnom kupuju nešto „zeleni“ i to je to, voće se, vjerovali ili ne, slabo prodaje – priča nam dugogodišnji prodavač Franjo Šunjić.

Umirovljenik Nikola Marić kupio je samo glavicu karfiola, koju je platio 2,5 KM.

– Ovo će meni biti ručak za danas, ponekad dođem i kupim malo raštike, spanaka (špinat, op. a.), luka, a ranije sam skoro svaki dan dolazio. Jednostavno, ne može se više tako kupovati. Meni je sve skupo i skoro da mi je voće i povrće postalo luksuz – govori nam Marić.

Nada Bošnjak već više od dva desetljeća ima svoju tezgu, na kojoj isključivo prodaje povrće iz lokalnog domaćeg uzgoja iz okoline Mostara.

Sve jasno
– Prošla godina je bila teška, ali kakva je situacija u ova dva i po mjeseca, bojim se da će ova godina biti najteža. Dovoljno je pogledati po pijaci da vam sve bude jasno. Jednostavno, nema naroda, nema kupovne moći, privreda „leži“, nadalje, cijela ova situacija s Rusijom i Ukrajinom je uplašila ljude. Bukvalno, narod se isprepadao i svi samo vuku brašno i ulje – kaže nam Bošnjak.

Ponuda voća
I ponuda voća na mostarskim tržnicama je raznovrsna pa se tako mogu naći narandže od 1, 3 KM do 3 KM po kilogramu, dok klementine koštaju 2,8 KM.

Kilogram kivija je dvije KM, šipka, odnosno nara 3 KM, limuna 2 KM, banana od 1,5 do 3 KM, dok se orasi prodaju po cijeni od 15 maraka.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!