Požar je izbio u popodnevnim satima u močvari između naselja Vida i Pruda u dolini Neretve, a na terenu su pripadnici vatrogasne jedinice iz Metkovića.

Gori dvadesetak hektara trstike i šaša na nepristupačnom području, a vatra nošena burom nekontrolirano se širi močvarom.

Kuće u Vidu nisu ugrožene iako se vatra proširila na predio zvani Gaj. Vatrogasci čuvaju i crkvicu Svetog Vida koja se nalazi na rubu močvare i kojoj je vatra u jednom trenutku zaprijetila, prenose hrvatski mediji.

Na terenu su pripadnici Javne vatrogasne jedinice Metković, koji čuvaju požarište, odnosno sprečavaju širenje vatre prema naselju. Kuće nisu ugrožene.

“Osiguravamo požarište i na terenu kontroliramo situaciju”, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne jedinice u Metkoviću Jure Pilj.

Požari u močvari nisu neobična pojava u dolini Neretve. Čim počne puhati bura neodgovorni pojedinci, piromani ili krivolovci pale trstiku i šaš, pa se često dogodi da močvara gori i po nekoliko dana.

Ekolozi smatraju da je šteta nakon požara nemjerljiva za ptičiji svijet delte Neretve, koji je ugrožen i bez požara, a vatra bi ga mogla potpuno uništiti, budući da neodgovorni pojedinci zapale na stotine hektara trstike i šaša u dolini ove rijeke, koja je zaštićena Naturom 2000 i Ramsarskom konvencijom.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!