Do kraja ovog mjeseca u hotelu Hum u Ljubuškom može se pogledati trinaesta po redu izložba ljubuškog slikara Željka Bote kojom autor eksperimentira u dinamici između realizma i apstrakcije.

Boto je i ovaj put išao ugoditi domaćoj publici pa je izložio par djela iz realistične faze jer, kako kaže, shvaća kako Hercegovci više vole realizam, a slabo imaju razumijevanja za apstrakcije.

Naš svijet preferira taj realizam i ne mogu im zamjerati, ali smatram da bi trebali možda malo razmisliti o apstrakciji i o nekim takvim malo maštovitijim djelima“, rekao je Boto koji je stoga večeras u hotelu Hum na posebno vidljivo mjesto postavio svoj portret Oprah Winfrey koji pokazuje da on zna napraviti klasično djelo. Tako je večeras novinar i pisac Dušan Musa, kojem je pripala čast predstaviti izložbu, istaknuo kako rijetko tko u Hercegovini može napraviti portret kao Željko Boto, dodavši kako upravo ove njegove realistične slike pokazuju zašto ga među prijateljima i poznanicima nazivaju majstorom kista.

Boto u svom stvaralaštvu ide od jedne krajnosti do druge. Na jednoj je realizam, a na drugoj strani su ove apstrakcije koje traže razmišljanje i koje traže neku posebnu viziju i imaginaciju kako bi se mogli mi približiti njegovu svijetu i da taj svijet shvatimo“, prokomentirao je Musa.

On je dodao kako na svakoj od svojih izložbi Željko promatrače s dočeka s nekim iznenađenjem.

Ideje pršte iz djela našeg Željka koji nas je počastio s ovom trinaestom izložbom i ja se nadam da će oni koji su došli i koji će narednih dana doći, razmišljati i donijeti neke svoje sudove. Nadamo se da će donijeti one prave sudove koji će i ove vidove stvaralaštva afirmirati. Tu prvenstveno mislim na apstrakciju“, rekao je Musa.  

Boto se pak zahvalio svima koji su došli, u razgovoru za medije je kasnije istaknuo kako on više voli slikati apstrakcije jer smatra da je moderna umjetnost nadmašila klasičnu.

To u svojoj filozofskoj pozadini nadmašuje ono što je čisti realizam, ono što je starije i što mi zovemo klasika. U moderni je puno bitniji element inspiracije“, podijelio je Boto svoja razmišljanja.  

Što se tiče večeras izloženih djela, mogu se tu vidjeti već spomenuti portret Oprah Winfrey, tu je i balerina iz Botine realističnije faze, mnoštvo slika konja jarkih boja, te jedna slika koja prikazuje arkanđela Rafaela.

Poslušajte što smo snimili večeras

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!