Strani borci u Ukrajini ismijali su Amerikanca koji je pobjegao iz ratom zahvaćene države nakon što je shvatio da će se protiv Rusa u Kijevu morati boriti s ‘limitiranom opremom’.

Mladi Henry Hoeft (28) iz Ohia, bivši američki vojnik povezan s ultradesničarskom skupinom Boogaloo Boys, bio je jedan od 3000 Amerikanaca koji su došli boriti se u Ukrajinu na poziv predsjednika Volodimira Zelenskog.

No ubrzo je, kako sam kaže, shvatio da je uvučen u zamku, o čemu je snimio viralni video nakon što je s još dvojicom prijatelja iz Ukrajine pobjegao skrivajući se u stražnjem dijelu vozila hitne pomoći prerušen u humanitarnog radnika.

Tvrdio je da su on i drugi u njegovoj jedinici bili opskrbljeni ograničenom opremom, zbog čega su odbili boriti se.

No prema drugim stranim borcima, kada se Amerikanac pokušao pridružiti ‘Gruzijskoj nacionalnoj legiji’ – odredu Oružanih snaga Ukrajine – odbijen je jer nije ispunjavao uvjete.

Također su osporili tvrdnje koje je iznio o navodnom napadu na bazu Gruzijske nacionalne legije i njegovim iskustvima kada je pokušao napustiti Ukrajinu.

U snimci punoj psovki ustvrdio je da se nalazio u bazi koja je napadnuta pri čemu je poginulo više stranih boraca. Zatim je rekao da je njegovoj jedinici u kojoj su bili Amerikanci, Britanci i Kanađani, rečeno da ode u Kijev, što su svi odbili.

‘Pokušavaju nas poslati u Kijev bez jeb*** oružja’, kazao je i dodao kako borci dobivaju jedan spremnik s 10 metaka, ako uopće budu sretni da dobiju oružje.

‘Ja, Britanac i još jedan Amerikanac, smo se sakrili u stražnji dio vozila Hitne pomoći kako bi otišli.’

Hoeft tvrdi da je čuo priče o stranim borcima kojima su ukrajinski graničari govorili da ne mogu otići bez da ostave svoju opremu, ili su im u nekim slučajevima poderali putovnice i rekli da se vrate na prve crte bojišnice.

Svoj video je zaključio upozoravajući druge potencijalne strane borce da ne dolaze u Ukrajinu, tvrdeći da je to ‘zamka’.

Međutim, otkako je objavio video, najmanje dva strana borca ​​u Ukrajini snimila su vlastite video zapise pobijajući njegove tvrdnje.

Jedan član Gruzijske nacionalne legije, Harrison Josefowitz, nazvao je Hoeftove tvrdnje ‘potpuno lažnim’. Rekao je da su Hoeft – i još jedna osoba – prošli proces provjere Legije.

‘Ovo je izravna osveta jer su odbijeni u procesu provjere. I upravo zato imamo proces provjere – kako bismo spriječili ljude s takvim razmišljanjem da dođu ovamo’, rekao je o Hoeftovim tvrdnjama.

Također je rekao da je iz Legije niz ljudi prešlo granicu i nisu imali problema s transportom opreme preko granice u Poljsku.

Na tvrdnju da je baza Legije pogođena, Josefowitz je rekao: ‘Pa ja sam još uvijek ovdje, kao i velik broj Britanaca i Amerikanaca koji su bili ovdje s nama. Baza koja je pogođena bila je udaljena 30 kilometara.’

Drugi strani borac, koji se identificirao kao ‘Mike’, rekao je da nije čuo za probleme sa stranim putovnicama na granici. Video objavljen prije ulaska u Ukrajinu prikazuje Mikea s Hoeftom i Britancem – što sugerira da se njih dvojica dobro poznaju.

Hoeft je dosad bilježio svoja iskustva iz Ukrajine na TikToku, no njegov je profil obrisan ili zabranjen otkako je objavio svoj najnoviji video.

Tvrdio je da ga je, kada je prvi put objavio svoju namjeru o odlasku u Ukrajinu, dobio poziv iz FBI-a koji ga je savjetovao protiv toga.

‘Rekli su mi da ni na koji način nemam podršku vlade SAD-a kad budem tamo, i da ako upadnem u bilo kakvu nevolju moram zvati veleposlanstvo’, rekao je Hoeft.

‘Ne žele biti upleteni ako Rusija naudi bilo kome od nas, i ne žele da sukob eskalira zbog slanja američkih vojnika’, kazao je.

Iako nije protuzakonito, vlada SAD-a savjetovala je građane protiv dobrovoljne borbe u Ukrajini.

Izvor:jutarnji.hr

error: Content is protected !!