Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher danas se u prostorijama Apostolske nuncijature u Sarajevu susreo s vjerskim poglavarima i predstavnicima vjerskih zajednica u BiH.

Susretu su sudjelovali nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Razim Čolić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci te otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH Amaury Medina Blanco, Janusz Stanisław Błachowiak i protojerej-stavrofor Vladislav Topalović.

Tokom susreta bilo je riječi o ekumenizmu i međureligijskom dijalogu te o radu Međureligijskog vijeća BiH.

Nadbiskup Vukšić je uveo u razgovor i predstavio poglavare i predstavnike vjerskih zajednica. Potom je svako od njih ukratko govorio o stanju u svojoj crkvi i vjerskoj zajednici, kao i ekumenizmu i međureligijskom dijalogu.

Nadbiskup Gallagher u svom obraćanju je kazao da Bosna i Hercegovina ima poseban značaj za Europu i za cijeli svijet, te prenio pozdrave Pape Franje, koji je posjetio Sarajevo, kako je kazao, “Europski Jeruzalem“ 2015. godine.

– Živimo u dobu u kojem su dijalog, tolerancija i međusobno razumijevanje visoko cijenjeni. Toga je posebno svjesna ova regija, gdje su se stoljećima susretale, a ponekad i sukobljavale latinska, bizantska i islamska kultura. To zna i ovaj glavni grad u kojem se k nebu dižu katolička katedrala, pravoslavna katedrala, muslimanska džamija i židovska sinagoga. Ta četiri zdanja nisu samo mjesta u kojima oni koji vjeruju u jednoga Boga ispovijedaju svoju vjeru nego su također i vidljivo upozorenje na vrstu građanskoga društva kojega ljudi ovoga područja žele izgrađivati, a to je društvo mira – kazao je Gallagher. 

Naveo je da je povijest ove zemlje pokazala je kako je moguće stvoriti društvo u kojem razlike zapravo nisu teret, već bogatstvo. S druge strane, nažalost, pokazalo se i koliko je malo potrebno da se uništi društvo ovakvog tipa, čemu smo svi bili svjedoci ’90-ih godina.

– Kao odgovor na potrebu pomirenja nakon rata, u ovoj zemlji pokrenute su mnoge međureligijske i ekumenske inicijative koje pokazuju da je ‘međureligijski dijalog’, ovdje kao i u svakom dijelu svijeta, bitan uvjet za mir i iz tog razloga je to dužnost svih vjernika, kako je izjavio Papa Franjo – rekao je Gallagher. 

Podsjetio je da je Papa Franjo, prigodom svoga putovanja u Sarajevo, izjavio da su religiozni lideri prvi čuvari mira u Bosni i Hercegovini, te izrazio nadu da će se dijalog među vjerskim zajednicama u ovoj zemlji obnoviti i održati postojeće mostove, ‘kao jedinu strukturu koja nas može održati na životu i jamčiti nam budućnost’, saopćeno je iz KTA.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!