Povodom održanog štrajka upozorenja Nezavisnog sindikata djelatnika HP-a Mostar (NSDHP) oglasila se i Uprava tog društva koja ‘ovakav istup’ smatra štetnim po ugled i poslovanje “Hrvatske pošte” Mostar.

“Imajući u vidu kako Društvo posluje u konkurentnom okruženju, ovakvi medijski istupi stvaraju negativnu klimu i nepovjerenje poslovnih korisnika u kvalitetno pružanje usluga”, priopćeno je iz Uprave HP-a Mostar.

Naglašavaju kako su svjesni da novonastale ekonomske okolnosti uzrokovane sukobima u Ukrajini značajno utječu na troškove energenata (gorivo i struja), koji su jedan od najznačajnijih troškova u poštanskoj djelatnosti, te da je pred njima izazov kako održati poslovanje Društva.

“Imajući sve u vidu, i održivost poslovanja Društva, kao i poboljšanje materijalnih prava radnika, Uprava Društva također razmatra mogućnost povećanja iznosa naknada za troškove prijevoza radnika u nastupajućem vremenu”, stoji u priopćenju.

Prema njihovim riječima, fokus Uprave Društva trenutno je na definiranju mjera koje će osigurati operativnu održivost poslovanja i očuvanje svakog radnog mjesta u Društvu, a to smatraju zajedničkim interesom.

Iz Uprave Društva navode kako su kroz zadnje izmjene Pravilnika o radu, organizacijskoj strukturi i sistematizaciji radnih mjesta u skladu sa financijskim mogućnostima korigirali koeficijente najnižih plaća radnicima.

“Plaće poštara i vozača povećane su 5 posto, poštara za brzu dostavu 10 posto, a od siječnja 2022. usklađena je i minimalna plaća sukladno Uredbi Vlade FBiH, te su se plaće čistačica povećale za 15 posto. S obzirom na rast prosječne plaće u FBiH od siječnja 2022. godini svim radnicima Društva povećan je i topli obrok za 5 posto i iznosi 9,98 KM po danu, osigurana su sredstva za isplatu regresa u iznosu od 511 KM, što je povećanje za 5 posto u odnosu na 2021.”, rečeno je iz Uprave Društva.

Također su istaknuli da su u 2022. godini uvećane i dodatne naknade u odnosu na 2021. godinu, i to svim radnicima koji su na njih ostvarili pravo.

“Naknada od 9,2 posto za rođenje djeteta, za slučaj smrti člana obitelji, za pomoć u slučaju bolesti radnika, kao i otpremne za odlazak u mirovinu za 3,2 posto. Iako to nije obvezujuće po granskom kolektivnom ugovoru, u 2022. godini Društvo je za sve radnike ugovorilo kolektivno osiguranje za slučaj bilo kakve nezgode ili smrti, kako bi smo pokrili i ovakve neželjene rizike kojima su radnici prilikom svakodnevnog rada izloženi.

Imajući u vidu sve navedeno smatramo da Uprava Društva kontinuirano poduzima aktivnosti u cilju poboljšanja materijalnih prava radnika, i to će činiti i dalje. Stoga smatramo da su ovakve aktivnosti NSDHP kontraproduktivne i čine štetu Društvu u cjelini i svim radnicima, bez obzira da li su članovi imenovanog sindikata, zaključili su iz te uprave.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!