Predsjednik SDP Nermin Nikšić i DF-a Željko Komšić u zajedničkom priopćenju danom povodom pregovora o izbornoj reformi istaknuli su da smatraju krajnje nečasnim nametanje rješenja koja, kako tvrde, nisu prihvatljiva u državama iz kojih dolaze međunarodni posrednici.

“Ispred Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte pozivamo međunarodne medijatore pregovora o reformi Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da ne podržavaju i ne forsiraju rješenja koja će produbiti društvene podjele”, kako bošnjački dvojac naziva omogužavanje prava Hrvatima da biraju svoje političke predstavnike.

Kažu da “građani BiH zaslužuju suvremeno građansko uređenje koje je standard u svim državama članicama Europske unije”, što je naravno, laž.

“Ništa više, ali i ništa manje od toga. Zato smatramo krajnje nečasnim nametanje rješenja koja nisu prihvatljiva u državama iz kojih dolaze međunarodni posrednici”, smatraju predsjednici DF-a i SDP-a.

Kažu da rješenja koja se nude predstavljaju dodatno kršenje presude Europskog suda za ljudska prava, ne spominjući presudu Ustavnog suda BiH.

Po njima “prijedlog kojim se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine definiraju kao predstavnici pojedinih naroda, neovisno o dodatnoj formulaciji, korak su unatrag u odnosu i na trenutno stanje”.

Kažu da trenutno svi članovi Predsjedništva BiH imaju obvezu predstavljati sve građane države, a definirani su kao predstavnici izbornih jedinica iz kojih dolaze te da se uvođenjem naroda kao izbornih jedinica forsira etnička podjela države i plemenski ustroj, ponavili su Nikšić i Komšić vez poznatu bošnjačku mantru.

“Svako rješenje kojim se uvodi različit način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u dva entiteta predstavlja korak ka potvrđivanju autonomnog, separatističkog statusa entiteta Republika Srpska. To je očit korak unatrag u odnosu na sadašnji model gdje se na jedinstven način biraju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u obje izborne jedinice”, tvrde.

Dodaju da svođenje procesa na razgovore između političkih subjekata sa sjedištem u Federaciji BiH, umjesto prioritetnog sankcioniranja, smatraju afirmacijom suštinske autonomije RS-a i Milorada Dodika.

“Uvođenje izbornog principa po kojem glas građana vrijedi više ili manje ovisno o njegovom etničkom identitetu ili mjestu prebivališta je također drastična diskriminacija i kršenje principa jednakosti svih građana neovisno o njihovom identitetu ili prebivalištu”, stoji u priopćenju.

Kažu da je presudama Europskog suda za ljudska prava istaknuto da se od kandidata u izbornom procesu ne može zahtijevati da se izjašnjava kao pripadnik bilo koje određene grupe, niti je prihvatljiva neutemeljena razlika vrijednosti glasa.

/HMS/

error: Content is protected !!