U zgradi Delegacije Europske unije i danas su vođeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Nakon razgovora medijima se obratio Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde (NIP).

– Sad mogu sa sigurnošću reći da smo ušli u završnu fazu i mislim da su predstavnici Međunarodne zajednice iskristalizirali dokument koji je sublimacija višemjesečnih, možda i višegodišnjih pregovora i pokušaj kompromisa u kojima kad čitate neko rješenje skočite od radosti i udarite glavom od zid kad pročitate sljedeće rješenje – rekao je Konaković.

Kaže da su medijatori iz EU i SAD bili veoma objektivni, prenosi Avaz.

– Dosta je zahtjeva s različitih strana i treba otići u centrale različitih stranaka da bi se dobio finalni dizajn. Kolika god mi željeli doprinijeti finalnom rješenju sve se odnosi na odnos SDA – HDZ, dva ključna politička aktera. Ovaj dogovor ovisi od njihovih odnosa, što nije dobro – rekao je predsjednik Naroda i pravde.

Ostali predstavnici stranaka su ostali da dodatno razgovaraju o Domu naroda.

– Prvi put smo dobili precizne stavove Međunarodne zajednice, službeni stav Američke administracije. State Department je jučer izdao priopćenje, rekli su šta su njihovi stavovi, isto to je rekla Europska unija. Kroz prizmu Ukrajine vidimo kako je važno kako se međunarodni faktori odnose prema BiH, sad pitam hoćemo li im reći ne i insistirati na idealističkim zahtjevima – rekao je Konaković.

/HMS/

error: Content is protected !!