Odbije li lider SDA Bakir Izetbegović već, gotovo, postignuti dogovor o elektorskom načinu izbora članova Predsjedništva BiH i načinu popune federalnog Doma naroda, kojim bi se provela presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, ali i pet presuda Europskog suda, i time otklonila diskriminacija Hrvata u izboru svojih predstavnika u Dom naroda i Predsjedništvo BiH, ali i diskriminacija svih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda da se mogu kandidirati za dužnosti u tim institucijama, to će biti definitivni znak kako je bošnjački politički vrh odlučio razbiti Daytonski mirovni sporazum i okrenuti leđa Zapadu, piše Hrvatski Medijski Servis.

Što će biti posljedice takvog poteza, u koji ga guraju bošnjački lažni ljevičari Nikšić i Komšić?

Lider SDA time će i pred međunarodnim medijatorima, predstavnicima SAD i EU, čije konačne prijedloge, koji su iskristalizirani nakon višemjesčnih pregovora, čini se, kani “baciti u koš” legitimirati pravo Hrvata da formiraju svoju Republiku na prostoru kojeg su kontrolirali prije potpisivanja Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

Pri tom bošnjačko političko vodstvo, neće moći, kao 2001. računati da će se Zapad angažirati kako bi Hrvate onemogućio u tome. Upravo suprotno, odbijanjem prijedloga zapadnih zemalja, kojima se štiti daytonska formula da je BiH država dva entiteta i tri konstitutivna i ravnopravna naroda, Izetbegović može prokockati zadnju šansu za bilo kakvu naklonost EU i SAD. Što više, prema onom što je HMS-u rekao jedan zapadni diplomata, koji nije želio biti imenovan, Hrvati će imati prešutnu podršku za formiranje svog entiteta na polovici teritorija FBiH na kojem čine većinu stanovništva, dok će snage EUFOR-a spriječavati eventualne represivne akcije Sarajeva protiv Hrvata.

I ne samo to lider SDA i njegovi najbliži suradnici riskiraju da se, odbijanjem prijedloga SAD i EU o izmjenama Izbornog zakona nađe na popisu onih kojima će Washington i Bruxeles uvesti sankcije za korupciju, podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, ustavnog poretka te ugrožavanje mira u BiH i na zapadnom Balkanu.

/HMS/

error: Content is protected !!