Rusija je danas upozorila na mine koje su ukrajinske snage postavile u Crnome moru nakon početka ruske ofenzive na Ukrajinu, a koje bi mogle otplutati do Bospora ili čak do Sredozemnog mora. “Nakon početka ruske specijalne vojne operacije 24. veljače, ukrajinske pomorske vojne snage postavile su minske barijere blizu luka Odese, Očakova, Černomorska i Južnija”, objavila je ruska tajna služba (FSB) u priopćenju.

Ujedno tvrde da se radi o “zastarjelim” minama proizvedenim “u prvoj polovici 20. stoljeća”. FSB upozorava na to da su oluje utjecale na kidanje kablova koji povezuju mine sa sidrima. “I na taj način, pod utjecajem vjetra i struja, mine slobodno plutaju zapadnim dijelom Crnog mora”, stoji u priopćenju u kojemu se podsjeća na njihovo “nezadovoljavajuće tehničko stanje”.

Budući da na ovom području prevladavaju površinske struje koje se kreću u smjeru juga, “nije isključeno plutanje i pomicanje mina prema Bosporu, a zatim i prema morima Sredozemnog bazena”, istaknuo je FSB u priopćenju. Ruska Crnomorska flota jučer je izdala upozorenje o opasnosti od tih mina.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!