Nemojmo se bojati koristiti svoj mozak što više – poručuju znanstvenici na početku 21. Tjedna mozga. I ove godine otvaraju se brojne aktualne teme – od toga kako se nositi s post-COVID sindromom do toga kako podučavati adolescente “na daljinu”.

Tjedan mozga osječki su studenti počeli predavanjem o mamurnosti, ali i prednostima igre i penjanja na drveće.

– Takve neke stvari će nam stvoriti odgovornost dok smo djeca i postat ćemo sigurniji, naglašava Josip Kajan, student na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.

A iza studenata i profesora više je od dvije godine izolacije zbog pandemije i nastave na daljinu – izazova za svaki mozak.

– Nismo ni bili svjesni koliko nam kava nakon predavanja s društvom znači dok nismo ostali bez nje, govori Laura Ivanović Martić, studentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.

O mozgu znamo više nego prije, ali simptome post-COVID-a tek istražujemo, kažu nam neuroznanstvenici. Zato bi bilo dobro da iz pandemije izvučemo barem nešto pozitivno.

– Barem se nadam da su ti prioriteti pokazali što je bitno, a što je malo manje bitno, a mi smo svi jurili za tim, možda i nebitnim stvarima, rekao je dr. sc. Milan Radoš s Instituta za istraživanje mozga.

Bliže odgovoru neuroznanstvenici dolaze uz vrhunsku opremu kao što je konfokalni mikroskop.

– … koji nam omogućava da na tkivnoj i na staničnoj razini promatramo najsitnije strukture kako ljudskog mozga, tako i mozga glodavaca i zbog toga smo u vrlo visokoj, svjetskoj razini, naglašava dr. sc. Mihaela Bobić Rasonja, asistentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Procjenjuje se da troškovi liječenja bolesti mozga čine 45% proračuna zdravstvenog sustava EU-a.

Zato je bitno da se zna da rezultati istraživanja i dijagnostike koja ih prati poboljšavaju zdravstvenu sliku populacije iz godine u godinu.

– Nevjerojatno je da danas mogu preživjeti i djeca koja se rode u 22. tjednu trudnoće, što je prije bilo nezamislivo, ali ne samo preživjeti, nego i preživjeti s dobrim izgledima, rekao je dr. sc. Milan Radoš s Instituta za istraživanje mozga.

Posjeti laboratorijima ograničeni su i ove godine pa svi koji žele – mozak mogu vježbati online kvizovima i videopričama koje su pripremili znanstvenici.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!