U Ljubuškom je nekada djelovala najveća otkupna Duhanska stanica na području BiH, no ona je danas ruševni kompleks koji čeka na neku novu namjenu.

Uništili su je brojni požari i dugo razdoblje nekorištenja.

U današnjem Ljubuškom vremeplovu donosimo fotografije snimljene 1. ožujka 2005. godine koje pokazuju zgarište nakon tadašnjeg požara u Duhanskoj.

Inače, kompleks Duhanske stanice u gradu Ljubuškom građen je od 1880. godine u više faza za potrebe prerade duhana, koja je u to doba pa sve do početka 80-tih godina 20. stoljeća bila glavna gospodarska grana na području Ljubuškoga, ali i cijele Hercegovine.  O tome svjedoče i ostale otkupne stanice u Čapljini, Širokom Brijegu, Grudama, Čitluku, Trebinju i Stolcu. Na tadašnjoj južnoj periferiji grada Ljubuškoga, na parceli trapezoidnog oblika, smješteno je 11 objekata. U austrougarskoj fazi izgrađeno je pet paviljonskih zgrada – skladišta za duhan, daljnju klasifikaciju i obradu, jedna upravna zgrada i jedna stambena zgrada s nekoliko stanova za smještaj činovnika.  U periodu Kraljevine Jugoslavije izgrađene su još 2 zgrade na sjevernom dijelu parcele, novo skladište i zgrada za fermentaciju duhana.

Skladišne zgrade su 60-tih godina 20. stoljeća povezane mostovima na razini prvog kata radi lakšeg transporta duhana prema zgradi za fermentaciju. Upravo smještaj ovog kompleksa uzrokovao je razvoj područja koje danas predstavlja centar općine Ljubuški.

Visoka kvaliteta građevina, stupanj uređenosti vanjskog prostora i veličina sklopa svjedoče o značenju koji je kompleks imao. Cijeli kompleks Duhanske stanice prestao je s radom 1980. godine.

Uslijedio je niz godina nekorištenja i neodržavanja, što je dovelo do prodora atmosferilija te, posljedično, do propadanja pojedinih građevnih elemenata zgrada (kao što su prozori, vrata i slično) i do urušavanja gotovo svih drvenih konstruktivnih elemenata, zapisali su autori Ljilja Rupčić i Hrvoje Bartulović u radu pod nazivom „Razvoj duhanske stanice u Ljubuškom“ koji je objavljen u Zborniku radova Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2021.

U rubrici „Ljubuški vremeplov“ ćemo povremeno objavljivati stare fotografije iz arhive, uz kratka pojašnjenja istih.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!