U emisiji “Izdvojeno“ gostovali su Ivan Bunoza, ugostitelj iz Ljubuškog, suprug i otac četvero djece te Martin Ivanković, magistar kineziologije, koji se nakon studija u Zagrebu vratio u Hercegovinu te osnovao Broćansku udrugu mladih ”BRUM”.

Ovi mladići otkrili su zašto su budućnost odlučili graditi u svome zavičaju i s kojim se sve izazovima nose.

– Mnogo je ljudi otišlo jer je trebalo. Otišli su jer su morali napraviti neke stvari, i ja to mogu razumjeti. Ali, mlađa generacija vidi neku ‘obećanu zemlju’, i bilo kakav posao da im daš ovdje, oni sve to gledaju kao nešto prolazno, dok ne dočekaju obećanu priliku i onda će jednostavno otići, pa doći za Božić i Uskrs novim autom. Ja to razumijem, i ne možeš nekoga kriviti za to. To je neka percepcija u glavi – rekao je Bunoza, koji, unatoč tomu što je imao priliku, nikad nije napustio svoj rodni kraj.

Ivanković je pak sedam godina proveo u Zagrebu, za vrijeme studiranja, ali naposljetku je ipak odlučio vratiti se kući.

– Meni je taj Zagreb omogućio bogatstvo sadržaja i izobilje svega, da proširim svoju percepciju. Iskreno, u ovakvom društvu i ovakvim okolnostima djelomično su i mazohistički razlozi zbog kojih ostaješ ovdje, jer jako je teško i zahtjevno, ali mi ovdje pripadamo – dodao je Ivanković, istaknuvši da je potrebno imati čvrst karakter kako se nikad ne bi odustalo.

Kroz rad u Broćanskoj udruzi mladih, Ivanković ističe kako nastoji služiti svojoj zajednici.

– Mislim da malim stvarima možete učiniti nešto veliko i poboljšati cjelokupnu sliku – kazao je Ivanković.

Bunoza je progovorio o negativnom stavu koji obilježava ljude njegova kraja, istaknuvši kako je nužno promijeniti percepciju i nastojati uvidjeti ono pozitivno, lijepo i dobro.

Ivanković je dodao da bi svi trebali pokušati utjecati na ono što mogu.

– Trebamo se svi malo više pobrinuti da stvari funkcioniraju na bolji i ljepši način. Da pronađemo sebe, da se pokušamo izgraditi na što bolji i ljepši način, koliko možemo. Ako je za nekoga rješenje da ode, ja nemam ništa protiv toga, ali rješenje nije detektirati probleme ovdje, otići u Njemačku i govoriti kako u Hercegovini ništa ne valja, a u podsvijesti želiš ostati ovdje – zaključio je Ivanković.

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

Izvor: Laudato.hr

error: Content is protected !!