Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade podsjetio je na paket mjera za smanjivanje udara rasta cijena energenata na građane i gospodarstvo. Poručio je i da su sve inicijative koje Hrvatska poduzima dobrosusjedske i dobronamjerne, u interesu unapređenja odnosa dviju zemalja i obnove povjerenja i savezništva, osobito između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH. 

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade kratko se osvrnuo na prihvaćeni paket mjera za smanjivanje udara rasta cijena energenata na građane i gospodarstvo, koji sutra stupa na snagu.

– Zbog rasta cijena energenata, kao posljedice rata u Ukrajini, našim mjerama od gotovo 5 mlrd. kuna želimo ublažiti taj udar. Limitirali smo rast cijena energenata, smanjili stopu PDV-a. Vodili smo računa o najugroženijima, koji žive na rubu siromaštva, povećali smo iznos socijalnih transfera, podsjetio je, rekavši da je solidarnost najpotrebnija društvena kategorija. 

Rekao je da je napravljen poseban program mjera za ribare i poljoprivrednike te donesena odluka o direktnoj jednokratnoj potpori umirovljenicima. 

– Intervenirali smo i na cijene naftnih derivata, smanjili trošarine, ograničili marže, dodao je.

S obzirom na to da od sutra rastu cijene struje u prosjeku od 10%, a plina 16%, istaknuo je da paket mjera za pomoć građanima i poduzetnicima koje je Vlada predstavila još sredinom veljače, težak 5 mlrd. kuna, a koji bi trebao pomoći svima da što bolje prođe taj udar cijena energenata na ostale cijene, koje će sigurno lančano rasti.

– Tako ću izdvojiti smanjenje cijena PDV-a za plin s 25% na 5% s obzirom na to da će ta cijena trajati godinu dana. Onda će se izjednačiti s cijenom PDV-a električne energije koja iznosi 13%. Smanjeni su PDV-i i za određene prehrambene i poljoprivredne proizvode s 13% na 5%, a za neke čak s 25% na 5%, kao što je npr. maslac. Za najugroženije članove društva izdat će se posebni vaučeri čija je cijena podignuta s 200 na 400 kuna. Poseban paket odnosi se na umirovljenike, koji će s obzirom na visinu svoje mirovine primiti jednokratnu pomoć u iznosu od 400 kuna do 1.200 kuna. Za poljoprivrednike i ribare također slijede mjere pomoći s obzirom na rast cijena goriva posebno kada je riječ o plavom dizelu čija se cijena iz tjedna u tjedan povećava, rekao je.

Premijer je istaknuo da su određene uredbe i odluke već donesene.  

Na sjednici Vlade premijer je podsjetio na 31. godišnjicu pogibije redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama u akciji koje se spominjemo kao Krvavi Uskrs.

– Prigoda je to da se prisjetimo svih poginulih hrvatskih branitelja i da zahvalimo svim vojnicima, policajcima, svima koji su dali život za slobodu.

Posebno važan Strateški kompasOd važnih tema proteklog tjedna izdvojio je prihvaćanje Strateškog kompasa na razini vijeća ministara vanjskih poslova Europskog vijeća, koji je poslije prihvaćen i na Europskom vijeću.

– Strateški kompas je za nas posebno bitan jer je tema sigurnosti i obrane u fokusu svih, osobito u novim okolnostima. Na našu inicijativu održana je i rasprava o situaciji u BiH, rekao je te poručio da su sve inicijative dobrosusjedske i dobronamjerne, u interesu unapređenja odnosa dviju zemalja i obnove povjerenja i savezništva, osobito između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji.

Na Europskom vijeću doneseni su zaključci, rekao je Plenković, da se ulože dodatni napori u promjenu izbornog zakona u BiH.

– BiH treba funkcionirati tako da su svi zadovoljni. Poznato nam je da su predstavnici hrvatskih stranaka spremni na daljnje razgovore i da žele postići dogovor i nadamo se da će se bošnjački predstavnici isto to prepoznati, za sigurnost, stabilnost i dobro funkcioniranje nama prijateljske zemlje. Pozivam ih da važnu poruku Europskog vijeća na prijedlog Hrvatske dobro razmotre, dodao je.

Govorio je i o posjetu slovenskog premijera Janeza Janše. Razgovarali su, rekao je među ostalim, “o temama budućnosti – suradnja na području plina, nuklearne energije”, sve su to teme o kojima će se i dalje razgovarati.

Naglasio je da je Hrvatska ispunila sve kriterije nakon što je postala dio Europskog tečajnog mehanizma 2 i bankovne unije.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!