Od 2. do 10. travnja u dvorani II zagrebačkog Doma sportova održat će se “Zagreb 2022 World Boccia Challenger”, jedno od najvećih svjetskih natjecanja u paraboćanju.

Zagreb je domaćin jednog od samo pet interkontinentalnih natjecanja ove godine u svijetu, rang iznad su Svjetski kupovi, kojih će ove godine biti tri, a na koncu godine je i Svjetsko prvenstvo u Rio de Janeiru.

– Ovo je sasvim sigurno najveće paraboćarsko natjecanje koje je organizirano u Hrvatskoj. Prije dvije godine u Zagrebu je bilo natjecanje na razini Europe, no ovoga puta sudjeluju igrači iz cijelog svijeta, od SAD, do Brazila, Singapura i Malezije, istaknuo je predsjednik Hrvatskog saveza boćanja osoba s invaliditetom Damir Juren.

Na Zagreb 2022 World Boccia Challengeru nastupit će 68 natjecatelja iz 22 zemlje svijeta, a hrvatske boje branit će 10 boćara. U Zagreb dolazi i jedan ukrajinski boćar kojem je svjetska federacija platila put, dok su mu zagrebački organizatori platili kotizaciju i smještaj.

– Boćari će se natjecati u pojedinačnoj, ekipnoj, te konkurenciji parova podijeljeni u četiri kategorije prema stupnjevima oštećenja, kazao je Juren dodavši kako se na Challengerima skupljaju bodovi za svjetsku rang listu.

Program počinje u subotu treninzima i klasifikacijama, službeno otvaranje je u nedjelju u 17.00 sati, nakon čega kreću pojedinačna natjecanja, a 8. i 9. travnja na rasporedu su ekipna konkurencija i parovi.

Hrvatske boje branit će Dora Bašić (BK “Dan” ZOSI, Slavonski Brod), Martin Frković (BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO, Zagreb), Luka Wagner (BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO, Zagreb), Marko Turković (BK OSI “Marijan Dobrinčić”, Velika Gorica), Monika Hace (BK “Nada”, Požega), Marko Arambašić (BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO, Zagreb), Dora Lovrić (BK OSI “Sv.Duje”, Split), Davor Komar (BKOSIŽ “Istrijana”, Pula), Anamaria Arambašić (BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO, Zagreb) te Silvana Strunjak (BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO, Zagreb).

– Davor Komar je naš prvi i, zasad, jedini paraolimpijac. U Tokiju je osvojio deveto mjesto, na Europskom prvenstvu bio je peti, a na svjetskoj rang-listi zauzima 11. mjesto. Aktualni je i višegodišnji uzastopni prvak Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji. Na Zagrebačkom turniru bit će treći nositelj i svakako je jedan od favorita za zlato. Realan je kandidat i za Paraolimpijske igre u Parizu, istaknuo je izbornik Tomislav Bunjevac dodavši kako se u ženskoj konkurenciji najviše očekuje od Dore Bašić.

– Dora je na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu osvojila četvrto mjesto, a na svjetskoj rang-listi trenutno je na 6. mjestu. U Zagrebu će biti prva nositeljica turnira i samim time je glavna favoritkinja za zlato. Dora je naša najizglednija kandidatkinja za Paraolimpijske igre u Parizu.

Naglasio je i kako među kandidate za POI u Parizu 2024. godine treba uvrstiti i Martina Frkovića, Anamariju Arambašić te par Komar – Arambašić.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!