Sud u Helsinkiju odbacio je sve optužbe protiv Päivi Räsänen, finske političarke, nekadašnje ministrice i zastupnice u parlamentu koja je i liječnica te majke petero djece i Juhanea Pohjola, biskupa Evangeličko-luteranske misijske biskupije Finske, nakon suđenja zbog iznošenja kršćanskog nauka o homoseksualnosti.

Sud je u jednoglasnoj presudi na 28 stranica od 30. ožujka rekao da ‘nije na okružnom sudu da tumači biblijske koncepte’, javlja Katolička novinska agencija.

Rečeno je da je Räsänen nastojala ‘obraniti koncept obitelji i braka između muškarca i žene’ Ako su neki ljudi te izjave smatrali uvredljivim, kaže se, ‘mora postojati najvažniji društveni razlog za uplitanje i ograničavanje slobode izražavanja’.

Državi mora platiti 60.000 eura sudskih troškova. Räsänen je nakon presude komentirala:  ‘Tako sam zahvalan što je sud prepoznao prijetnju slobodi govora i presudio u našu korist. Osjećam da mi je teret skinut s ramena…Iako sam zahvalna što sam imala priliku zauzeti se za slobodu govora, nadam se da će ova presuda pomoći spriječiti druge da prođu kroz isto iskušenje.’

Što je rekla finska zastupnica?

Räsänen su prijetile joj dvije godine zatvora zbog dijeljenja biblijskog citata na Twitteru.

Objava je sadržavala fotografiju biblijskog odlomka Rimljanima, prvo poglavlje, stihovi 24-27, koji osuđuje homoseksualnost kao grijeh.

Rekla je da vizija braka koju je predstavila proizlazi iz njezine kršćanske vjere, koja propisuje da brak može biti samo zajednica između muškarca i žene. Istaknula je da ova stajališta nisu proizašli iz mržnje prema bilo kome.

Izražavala je sumnju u odluku vodstva Luteranske crkve jer su podržali LGBT događaje ‘Pride 2019’. Osim toga pokrenuta je istraga i zbog brošure na temu ljudske spolnosti koju je napisala za jednu kršćansku zakladu prije više od 18 godina kao i zbog izjava u emisiji finske radiostanice Broadcasting Corporation na temu ‘Što bi Isus mislio o homoseksualcima?’.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!