U restoranima širom BiH iz tjedna u tjedan poskupljuju gurmanski specijaliteti, a ukoliko cijena suncokretovog ulja nastavi divljati i pomfrit bi mogao postati luksuz ili čak izbačen iz menija.
Rekao je to “Glasu Srpske” član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS “Horeka” Zlatan Tatić naglasivši da se novi jelovnici tiskaju skoro svakog tjedna usljed enormnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica.
“Isti restorani mijenjaju cijene jela, svaki put za marku, dvije idu gore”, kazao je Tatić.
Na poskupljenje je, dodaje, u velikoj mjeri uticalo enormno povećanje cijene suncokretovog ulja.
“Nije ni čudo što u restoranima u Njemačkoj brišu pomfrit iz jelovnika, tako nešto nije isključeno ni kod nas. Za sada balansiramo nekako, ali vjerujem da ako cijena ulja nastavi rasti pomfrit će biti ili izbačen sa menija ili nenormalno skup. Realnije bi bilo u tom slučaju izbrisati to jelo iz ponude nego da dižemo cijenu u nedogled, jer pomfrit je uvijek bio najjeftiniji”, istaknuo je Tatić.
Vijest da bi pomfrit mogao biti protjeran sa menija obeshrabrila je domaće povrtare koji unatoč poskupljenju đubriva ove godine nisu skratili brazdu pod krompirom.
“Nažalost, navikli smo da sabiramo gubitke. Nama se odavno crno piše. Najbolje je ne da izbrišemo pomfrit, već i krompir i ulje. Ništa nama ne treba. Mi smo na probleme i nedaće navikli”, rekao je “Glasu” predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo.
On ističe da ukoliko ugostitelji povuku takav potez, povrtari će gledati reprizu 2020. godine, kada je oko 50 posto roda krompira završilo na deponiji. Kazao je da cijena krompira po kilogramu u prodavnicama dostiže i 1,50 maraka i da je očekivati da trgovci nastave sa poskupljenjima.
Izvor:pogled.ba