Prvi dio NBA sezone bliži se kraju. Uoči doigravanja odlične predstave pruža hrvatski centar Ivica Zubac u redovima Los Angeles Clippersa. Ekskluzivno za HRT Zubac se javio iz SAD-a i govorio o svojem učinku, momčadi, favoritima u ligi te hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji. S njim je razgovarao Ivan Dorian Molnar.

Za početak, prvi dio mjeseca ožujka za vas je odlično počeo, double-double prosjek 13.2 poena i 10.2 skoka uz blokadu po utakmici?

– Od početka nove godine stvarno mi se otvorilo više prostora u ekipi napadački, malo sam na povećanoj minutaži. Dosta sam zadovoljan, zadnjih par utakmica nije baš bilo najbolje što se tiče ekipe i mene. Mi možemo puno bolje, nadam se da ćemo u zadnjih nekoliko utakmica dizati formu.

Ove sezone protiv Denvera imali ste utakmicu karijere s 32 poena i 10 skokova, ovaj mjesec čak tri susreta s više od 20 poena uz odličan skakački učinak i blokade, primjerice protiv Clevelanda?


– Već mi je šesta godina u NBA-ju, imam dosta iskustva, igrao sam puno važnih utakmica i tu sam se dobro uklopio. Ja sam najduže od svih igrača u ekipi i dosta mi vjeruju i trener i suigrači. Stvarno mi je zadovoljstvo igrati svaku večer. Puno mi je lakše, puno se iskusnije osjećam. Mislim da sam u dobroj situaciji i nadam se da ću samo rasti.

LA Clippersi će vrlo vjerojatno u play-in turnir na Zapadu, potencijalni protivnici su Denver, Minnesota, Utah, Dallas?

– Mislim da ćemo vjerojatno biti osmi. Već razmišljamo o toj utakmici u play-inu, ne znamo tko će biti protivnik, dosta je gusto. Na Zapadu je sve moguće, neke ekipe imaju teži raspored. Siguran sam da protiv koga god budemo igrali, da ćemo imati dobre izglede.

Koliko je teško igrati, odnosno koliko je bilo zahtjevno naviknuti se na igru bez Kawhija Leonarda, a onda i Paula Georgea ove sezone? On se sada vratio, a ozlijedio se i Norman Powell praktički odmah po dolasku.

– Dosta teško, s obzirom na to da je naša cijela igra građena na Kawhiju i Paulu. Imali smo period prilagođavanja, falilo nam je dosta poena u napadu. Trener je tražio svakakve načine kako to nadomjestiti, jedan od tih načina je bio da se meni da više lopti u postu, da tako pokušamo nadoknaditi dio tih poena. Mislim da smo zadnjih mjesec, mjesec i pol shvatili kako igrati bez njih, bilo je i kriza nekoliko utakmica, ali imamo taj princip po kojem želimo igrati. Mislim da ćemo se sada dignuti i bit ćemo spremni za izazove.

I bez Leonarda i Georgea, koji su odlični obrambeni igrači, Clippersi imaju osmi defensive rating u NBA-u ove sezone?

– Imamo skupinu igrača koji mogu igrati na oba dijela terena, i napad i obranu, i to je nešto čime se dičimo. Prioritet nam je obrana, tako smo pobijedili dosta utakmica u kojima nismo bili najbolji u napadačkom dijelu. Imamo super obrambene igrače, velika je stvar što smo radili u obrani bez njih koji su jedni od najboljih igrača na obje strane terena. S njihovim povratkom bismo još digli razinu naše igre apsolutno.

Četvrta najbolja ekipa u ligi ste po postotku ubačenih trica, neki igrači poput Lukea Kennarda su iskočili u tom segmentu? Svoju ulogu odlično odrađuje i Reggie Jackson, a i vi kao distributer lopti?

– Dosta ekipa nam udvaja pick and roll, tako da dosta vježbamo na tom short rollu gdje ja kao centar primim loptu i kreiram iz tog short rolla. Dosta sam radio na tome i kada dođe do udvajanja, znamo gdje tko treba biti, na kojoj poziciji. Uvijek smo spremni na to, a šuterski imamo jednu od najboljih ekipa, ako smo raspoloženi, uvijek imamo priliku pobijediti.

Najbolja ekipa lige su Phoenix Sunsi, i oni mogući vaš prvi protivnik u play-offu, kako vidite njihovu igru i ekipu, sada su neko vrijeme bili bez Chrisa Paula?

– Igraju odlično. I bez Paula su nastavili biti dobri, pobjeđivali su. Bit će teško ako se sastanemo s njima. Imamo iskustvo igranja s Phoenixom prošle godine, pola ekipe nam je bilo ozlijeđeno, a pobijedili smo dvije utakmice. Da smo pobijedili drugu utakmicu u Phoenixu, serija bi možda otišla u drugom smjeru. Mislim da smo bolji nego prošle godine, ako uspijemo vratiti ozlijeđene igrače, imat ćemo dobre izglede i boriti se s njima.

Situacija na Istoku, koga vidite kao favorita na toj strani, jesu li to ponovno Bucksi, ili možda Philadelphia, možda i Miami ako ih zaobiđu ozljede?

– Istok je puno zanimljiviji nego prošlih godina. Nisam siguran tko bi tu mogao do finala. Tu je Brooklyn, koje nitko od najboljih ekipa ne želi vidjeti u prvoj rundi. Boston igra odlično ovaj drugi dio sezone. Ima dosta dobrih ekipa, bit će to jedna od zanimljivijih sezona.

Je li ipak sezona na koju će se Clippersi usredotočiti ona sljedeća, s vama, Leonardom, Georgeom i Powellom kao okosnicama u borbi za novo konferencijsko finale, možda i korak dalje?

Ja se nadam da možemo. Ozlijeđeni igrači su blizu povratka, neki se vraćaju. Svi bi trebali biti spremni za sljedeću sezonu, tako da se nadam da ćemo uspjeti zadržati većinu ekipe. Pokušat ćemo napasti titulu. Da se prošle godine Kawhi nije ozlijedio, imali bismo sjajne izglede, a i ovako smo imali šansu napasti naslov, ali s njim bismo sigurno prošli u finale. Nažalost, dogodila mu se ozljeda. Mislim da smo svi spremni i nadam se da ćemo napraviti taj „run“ kako kažu Amerikanci i osvojiti više taj naslov.

Ivica Zubac u akciji u susretu s Cleveland Cavaliersima
Ivica Zubac u akciji u susretu s Cleveland Cavaliersima
Foto: Ken Blaze / USA TODAY Sports

Osvrnimo se malo i na hrvatsku reprezentaciju. Promijenio se izbornik, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo nisu dobro počele, ali još izgledi postoje.

– Šansa je još uvijek tu. Nije bajna situacija za Svjetsko prvenstvo. No, dok god izgleda ima moramo dati sve od sebe. Ovo ljeto imamo dvije utakmice, imat ćemo svoju priliku, ako pobijedimo u tim susretima, povećat ćemo si izglede. Idemo se potući, što bude, bude.

Jeste li bili u kontaktu s Damirom Mulaomerovićem?


– Da, u kontaktu smo.

Početkom rujna na rasporedu je i Eurobasket, također, nadamo se, s vama u kadru?


– Naravno. Ako sam zdrav, ako mogu igrati, ja ću uvijek igrati. Uvijek ću biti na raspolaganju. Mislim da ove godine možemo svi biti na okupu. Ne vidim razloga zašto ne bismo i da stvarno ovo ljeto napravimo rezultat, da se potučemo za medalju. Mislim da je dosta otvoreno sve u Europi. Želimo ovo ljeto napraviti pravi plan igre i da ćemo se boriti.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!