Transrodna biciklistica Emily Bridges neće se moći natjecati na britanskom prvenstvu ovog vikenda, priopćili su iz Međunarodne biciklističke unije (UCI). Trebalo je to biti prvo natjecanje na kojem bi se Bridges natjecala u ženskoj konkurenciji, ali u UCI-ju je još registrirana kao muški natjecatelj.

Druge biciklistice se pobunile

Iako je Bridges smanjila razinu testosterona i tako ispunila uvjete za natjecanje među ženama, druge biciklistice zaprijetile su povlačenjem iz britanskog prvenstva ako Bridges bude nastupala jer se još do prije nekoliko tjedana natjecala s muškarcima. 

Na Britanskom sveučilišnom prvenstvu prošlog mjeseca je u muškoj konkurenciji osvojila zlato u bodovnoj utrci te broncu u momčadskoj, s gotovo 10 sekundi boljim vremenom od onog srebrne ženske ekipe Velike Britanije na OI-ju u Tokiju.

Bridges bi trebala nastupiti na Igrama Commonwealtha

Ipak, ova odluka ne bi trebala utjecati na nastup Bridges u ženskoj konkurenciji na Igrama Commonwealtha, što je prije nekoliko dana i službeno objavljeno

“Prihvaćamo odluku UCI-ja oko nastupa Emily, ali potpuno razumijemo njeno razočaranje s tom odlukom. Pitanje uključenja transrodnih i nebinarnih osoba je veće od jedne utrke – to je izazov za cijeli elitni sport”, poručili su iz Britanskog biciklističkog saveza.

izvor: index.hr

error: Content is protected !!