Karantena zbog koronavirusa trebala bi biti dobrovoljna – barem tako tvrdi Karl Lauterbach (SPD), prenosi Fenix.

Savezni ministar zdravstva planira da se zaražene osobe mogu dobrovoljno izolirati na pet dana, a zatim se “besplatno testirati” samotestiranjem.

Minimalna petodnevna karantena tada se primjenjuje samo na osoblje u bolnicama i staračkim domovima, iz koje se može izaći s negativnim PCR testom. Do sada je karantena obično trajala deset dana, a može se prekinuti najranije nakon sedam dana, navodi Bild.

Lauterbach još mora raspraviti svoj prijedlog s državnim ministrima zdravstva. No, na posljednjoj konferenciji već su planirali prilagoditi pravila karantene i izolacije blažoj varijanti omikrona.

Riječ je o “ravnoteži izvedivosti, opreza i potrebne osobne odgovornosti”.

Budući da omikronski val nastavlja bjesniti Njemačkom – u većini slučajeva, međutim, zaraženi imaju samo blagi tijek. Ipak, gotovo 4,3 milijuna Nijemaca trenutačno je u karanteni. U tvrtkama i bolnicama ponekad dolazi do znatnih izostanaka osoblja.

U Njemačkoj je 7-dnevna incidencija u četvrtak bila 1.625,1, dok je bolnička 7,21. Prije tjedan dana, incidencija u cijeloj zemlji bila je 1.752,0 (prethodni mjesec: 1.171,9).

Izvor:fenix-magazin.de

error: Content is protected !!