Plin je za gospodarstvo, nekima i višestruko, poskupio još prije nekoliko mjeseci, a dodatan udar bit će im i veći troškovi za dostavu električne energije. Kako bi ublažila udar na gospodarstvo, Vlada će mikro, malim i srednjim poduzetnicima subvencionirati 15 lipa po kWh potrošenog plina, a razmišlja se i o smanjenju naknada koje se odnose na električnu energiju. Prvog dana prijava za vaučere za plin pristiglo je više od tisuću zahtjeva.

Među prvima za vaučere prijavio se Igor Škrgatić iz BE-ON savjetovanja. Plinom se koristi za grijanje ureda. Iako troši malo, poskupljenje je ipak osjetio. Kaže da je račun za plin prije bio zanemariva stavka, ali je sada riječ o ozbiljnijem iznosu.

U tvornici akumulatora na Žitnjaku plin je sirovina bez koje ne bi bilo proizvoda. Drastično im je poskupio osnovni energent, a nedavno i električna energija. Boje se da im vaučeri neće baš mnogo pomoći. 

Ivan Miloloža
, vlasnik tvornice akumulatora i baterija MUNJA, kaže da je cijena u mjesec i pol  dana porasla i do 365%.

Vaučeri – za 30.000 poduzeća 

Subvencije će se odnositi na potrošnju nakon 1. travnja. Zahtjevi se podnose putem interneta, a vaučere bi trebalo dobiti 30.000 poduzeća. Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a, napominje da “novaca ima, pa poduzetnici ne moraju već danas podnijeti zahtjev, nego imaju cijeli mjesec”.

Vaučeri nisu predviđeni za velike tvrtke. Država razmišlja da još smanji naknade za takozvane “obnovljivce” kako bi velikim tvrtkama olakšala plaćanje računa za drugi energent – struju. Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, pojašnjava da se radi o visokointenzivnim industrijama, koje troše puno električne energije. 

Poskupljenje energenata, i uz vaučere i manje naknade, bit će zasigurno velik teret gospodarstvu.

– Gospodarstvo je to koje puni sve ostale sektore dohotkom, i porezom i prirezom, zapošljavanjem. Ako to otpadne onda dodatno idemo prema dolje, a to mislim da nikome nije cilj, rekao je Damir Zorić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca. 

Vaučere za plin država će financirati od prihoda naplaćenih za emisije ugljikova dioksida.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!