Mađari su u nedjelju u velikom broju izašli na parlamentarne izbore na kojima se konzervativni premijer Viktor Orban nada osvojiti četvrti uzastopni mandat. Suočavajući se s Orbanom, šest oporbenih stranaka dogovorilo je savez bez presedana kako bi svrgnuli s vlasti 58-godišnjeg čelnika. Birališta su zatvorena u 19 sati nakon velikih gužvi – odaziv je bio 67,8 posto pola sata prije zatvaranja, što je brojka vrlo blizu one iz 2018. godine.
Vladajuća stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana nalazi se u velikoj prednosti ispred svojih oporbenih suparnika, pokazuju djelomični rezultati nedjeljnih nacionalnih izbora.

Preliminarni rezultati nakon 23 posto prebrojanih glasova na nacionalnim stranačkim listama pokazali su da Fidesz ima 60 posto glasova u odnosu na 29 posto za savez šest oporbenih stranaka. Fidesz je također u prednosti u većini izbornih jedinica u kojima se bira jedan zastupnik, pokazuju privremeni rezultati.

Iako su Orban i njegova stranka Fidesz u prednosti sve se može vrlo lako promijeniti. U Mađarskoj nema predizbornih anketa, a prvi neslužbeni rezultati izbora očekuju se prije ponoći, javio je za središnji Dnevnik Ivica Grudiček. Pravo glasa ima osam milijuna građana, izbori stoje 57 milijuna eura, a na njima je oko 900 promatrača iz Europe.

Izbori su u većini zemalja praznik demokracije. No daleko je Mađarska danas od bilo kakvog slavlja, društvo je duboko podijeljeno. Istina je, mnogo je toga Orban učinio u svoja četiri mandata, pogotovo u demografskoj politici i osiguravanju zapošljavanja i subvencionirane stanogradnje. No prati ga glas da je autkorat, da nema empatije prema svim slojevima društva, a ponajviše mu se spominje povezanost s Putinom i razgranata korupcija. Njegov izazivač na izborima predstavlja ujedinjenu oporbu i nudi novu Mađarsku.

– Ovi su izbori važni ne samo za Mađarsku, nego i šire. Jer Orbanova vladavina ogledalo je desničarskog populizma, umrežene korupcije, potpunog nepoštovanja demokratskih procesa, zaustavljanja slobode medija i upletanja u rad sudstva, rekao je Peter Markfi-Zay, čelnik ujedinjene oporbe.

Orban na biralište izlazi rasterećen i nasmijan, ankete mu daju tri posto prednosti. No 25 posto birača još je jučer bilo neodlučno. Rat u Ukrajini i Orbanovo službeno stajalište o gotovo potpunoj neutralnosti, iako je Mađarska članica Unije – za njega je novi izborni program.

– Na ovim izborima odlučujemo o ratu ili miru. Naše je stajalište jasno, naša je politika ona koja jamči mir i sigurnost našoj zemlji, a ujedinjena oporba sa svojim najavama različitih akcija samo će dovesti u opasnost našu zemlju, rekao je Viktor Orban.

No takva politika dovodi do sukoba sa susjedima, Mađarska pod Orbanom više se brine o nacionalnim interesima nego interesima Europe kojoj pripada. Orbanov odnos s Putinom već je doveo do trzavica u Višegradskoj skupini, koja je otkazala prošlotjedni susret u Budimpešti. Pitanje je što Orban misli o odnosima s Hrvatskom.

– Hrvati su uvijek bili prijatelji Mađara. Živjeli smo zajedno više od 800 godina i uvijek smo podupirali jedni druge, što i ja radim. Postoje određene rasprave na ekonomskom planu, ali nadam se da ćemo uspjeti pronaći rješenje s vašim premijerom. Što se tiče Ine, to je privatno, a ne državno pitanje, dodaje.

Biračko tijelo podijeljeno, nema tu trećeg puta, pa su komentari očekivani: “Izbori su vrlo napeti, ali vjerujem da će Orbanov Fides opet pobijediti”, “Ni za jedno društvo nije dobro da jedna politička opcija vlada više od deset godina”, komentari su nekih građana Budimpešte.

Mađari su, uz izbore, izašli i na referendum kojim se želi jasno redefinirati što se smije govoriti o homoseksualizmu u mađarskim obrazovnim institucijama. Brojni kritičari kažu da Orban pokušava homoseksualizam izjednačiti s pedofilijom. Upravo u ruralnim sredinama – ta bi ideja Orbanu mogla donijeti prevagu na izborima.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!