Da su godine samo broj i da je čovjek mlad onoliko koliko se osjeća dokazuje i 76-godišnji Mirko Bjelan iz Ike. Najstariji je član svog planinarskog društva, urednik je web portala i bloger. Sa ‘samo’ 76 godina osvojio je Kilimandžaro. I tu ne planira stati!

Mirko je počeo planinariti prije desetak godina. Odlučio se time baviti, kaže predsjednica lovranskog PD-a “Knezgrad” Delija Gagulić – tek po odlasku u mirovinu kad je imao više vremena da se posveti. I zaista se posvetio planinarenju, to je njegov život, dodaje.

Nije ga zaustavio ni dvostruki prijelom zloba desne noge

No, nakon šest mjeseci Mirkova planinarska karijera bila prekinuta. Imao je tešku nezgodu na slovenskom Špiku, a posljedica je bila dvostruki prijelom zgloba desne noge. No nije odustao. Dok je bio na rehabilitaciji pokrenuo je web stranicu o planinarenju, počeo pisati blog. I planirati osvajanje novih vrhova.

– Malo sam posumljala da to neće biti moguće. Ali me jako jako iznenadio tom upornošću. Zapravo, tu je prevladala ljubav prema planinama, kaže Mirkova supruga Jadranka Štimac. 

Sa šavovima na Dinari

– Sa šavovima sam bio na Dinari, na najvišem vrhu Hrvatske i te godine od petog mjeseca popeo sam se na 30 najviših vrhova u Hrvatskoj, dodaje Mirko. Završio je i alpinistčku školu, nakon što je shvatio kako mu nedostaje teorijskog znanja.

Mirkovi prijatelji kažu kako su njegovi putevi prema vrhovima uvijek teži – za razliku od većine drugih koji obično biraju lakši put. Jer izazovi su ono što ga čini mladim.

– Jedan od izazova je bio Kilimandžaro, prije toga je bio vrh Ararat u Turskoj na 5137 metara, pa najviši vrh Europe i nakon toga je došla ideja da odem van Europe i popnem nekoliko kontinenata i njihovih vrhova, prisjeća se Mirko.

Slijedeći je vrh Akonkagva u Južnoj Americi koji tko zna – možda osvoji u duštvu unuka Filipa, danas osamnaestogodišnjaka koji s djedom planinari od malena.

Izvor:pogled.ba/hrt.hr

error: Content is protected !!