U Srbiji su održani predsjednički i parlamentarni izbori na kojima se, po istraživanjima javnog mišljenja, očekuje da će Aleksandar Vučić osvojiti drugi uzastopni mandat.

Birališta u Srbiji zatvorena su u nedjelju u 20 sati, a prvi neslužbeni rezultati glasanja, iako najavljeni do 22 sata, neće biti priopćeni danas.

– Imamo uvid u prebrojavanje glasova za predsjedničke i parlamentarne izbore, Beograd je političko polje gdje se može zaljuljati vlast Aleksandra Vučića. Oni će se prebrojavati posljednji, 70% za sada ima Vučić, ali tek nakon 2% prebrojanih glasova. Kada je u pitanju parlamentarna utrka, 53 ili 54% glasova za SNS, kada se pridodaju glasovi Ivice Dačića to je komotna većina, istaknuo je u javljanju u Dnevniku 3 iz Beograda Dragan Nikolić.

Izlaznost bi mogla biti 59,5 ili 60%, dodaje.

– To je najveća izlaznost u zadnjem desetljeću, a ta velika izlaznost znači i podizanje izbornog praga. To može dovesti u probleme i manjinske liste, a jedna od njih je ona Tomislava Žigmanova, čelnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Morat ćemo pričekati konačnu izlaznost i onda i koliko će biti potrebno glasova da se uđe u skupštinu, dodaje.

Beograd bi mogao biti “kamenčić koji će žuljati Aleksandra Vučića” ističe u javljanju.

– Vladeta Janković u tom bi slučaju mogao postati gradonačelnik Beograda, on je 81-godišnji sveučilišni profesor, ističe. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!