Vrijeme u kojem je dom isključivo mjesto na koje dolazimo s posla, spavamo i jedemo daleko je iza nas.

Naši zahtjevi u tom pogledu sve su veći, a pametni uređaji pritom su sve više na cijeni.

Najbolje to zna Stjepan Begić, zaposlen kao programer proizvoda u Ikei, koji u intervjuu za Tportal otkriva što ga veže za Hrvatsku, što se krije iza dobro provjerenog recepta uspjeha švedskog giganta, ali i ističe neke nove trendove koji dominiraju svijetom uređenja interijera

Roditelji su mu se sredinom 60-ih iz Ljubuškog preselili u Švedsku.

S ciljem da se jednog dana vrate u domovinu, njihova su djeca učila hrvatski jezik.

Međutim taj trajni povratak nije se ostvario, a Stjepan Begić, rođen u Malmöu, danas inženjer zaposlen na mjestu product developera u Ikeinu odjelu Home Smart, iza sebe ima zanimljivu karijeru dok mu tečni hrvatski odlično služi na ljetovanju u našoj zemlji.

‘Moji roditelji došli su u Švedsku u nadi da će zaraditi novac, ali i vratiti se kući. Takav im je bio plan. Bili su odlučni u tome da braća i ja govorimo hrvatski jer su željeli da budemo spremni na povratak. No taj povratak je prolongiran i na kraju se nije dogodio. Još smo ovdje i šezdeset godina kasnije. Mislim da je to bio dio razloga za njihovo poticanje na učenje hrvatskog jezika. Drugi razlog je činjenica da još uvijek imam rodbinu u Hrvatskoj, najviše u Metkoviću. Dolazimo svakog ljeta. Imamo kombinirani godišnji odmor te posjećujemo rodbinu. Osim moje uže obitelji, svi moji rođaci još žive u Hrvatskoj’, kaže nam naš sugovornik na početku intervjua, otkrivajući da ima i dvojicu braće, a sva trojica su inženjeri.

Ljetuje na Pelješcu, na kojem njegova obitelj ima kuću za odmor, no nije propustio proputovati skoro cijelu Hrvatsku i uživati u njezinim ljepotama.

‘Posjetio sam veći dio Hrvatske, sve osim Slavonije. Proputovao sam Dalmaciju, Istru, otoke te posjetio Zagreb. Jako mi se sviđaju more, Dalmacija i atmosfera starih gradova kao što su Dubrovnik i Hvar, a mislim da je to teško pronaći bilo gdje drugdje’, kaže Stjepan te iskreno priznaje kako je puno putovao po svijetu, ali da teško što može nadmašiti Jadransko more.

Dugogodišnja karijera i zaposlenje u Ikei

U Ikei radi posljednjih šest godina na mjestu product developera u odjelu Home Smart, a zadužen je za portfelj fizičkih uređaja povezanih sa zvukom.

No iza zaposlenja u Ikei krije se dugogodišnja karijera u razvoju elektroničkih uređaja.

‘Diplomirao sam na Sveučilištu u Lundu, magistrirao sam strojarstvo. Počeo sam raditi kao mehanički inženjer za Ericsson. Razvijao sam mobitele, a to je bilo tako davno da u to vrijeme nisam ni imao svoj mobitel. Zamislite samo koliko sam onda star’, duhovito nam prepričava Stjepan te dodaje:

‘Ostao sam u Ericssonu, koji je kasnije postao Sony Ericsson i potom Sony Mobile, gotovo 30 godina. Većinom sam radio na konceptu razvoja mobitela i dodataka. Prije šest godina prešao sam u Ikeu. Mogu reći da radim na razvoju elektroničkih proizvoda široke potrošnje veći dio života.’

A kako izgleda koncept rada u Ikei i koje su prednosti rada za švedskog giganta?

‘Radim u savršenom spoju vrhunske tehnologije s dizajnom i namještajem. To je područje u kojem uživam, područje koje vam omogućava unijeti tehnologiju u živote ljude. Rad u Ikei omogućuje širi spektar od uobičajenog jer posjedujemo čitav vrijednosni lanac – od proizvodnje pa do same maloprodaje. Uključen sam u čitav proces koji ulazi u razvoj proizvoda i rezultira njegovim dolaskom na police trgovina. Dan mi je ispunjen nizom aktivnosti, od posjeta kupcima kako bih provjerio s kakvim problemima se suočavaju pa sve do posjetima tvornica.

Tu je i rad s dizajnerima koji razvijaju proizvod, kao i suradnja s marketingom, s kojim se odlučuje o načinu na koji ćemo predstaviti proizvod kupcima. U konačnici, rad u Ikei omogućuje veliku raznolikost’, objašnjava ovaj veliki zaljubljenik u tehnologiju koji obavlja svoj posao s velikom strašću.

Više pročitajte OVDJE
Izvor: Tportal.hr

error: Content is protected !!