U pretposljednjem, 10. kolu 22. Pojedinačnog seniorskog prvenstva Europe u standardnom šahu naš najbolji velemajstor Ivan Šarić, nekadašnji svjetski juniorski prvak i europski seniorski prvak, lijepom pobjedom nad Azerbajdžancem Nijatom Abasovom probio se na diobu trećeg mjesta i praktički osigurao plasman na Svjetski kup. 

U vrlo oštroj igri, nakon žrtve skakača pa topa, Šarić je stavio suparnika pred neobranjiv mat.

Zdenko Kožul je vrlo brzo remizirao s Nijemcem Liviu-Dieterom Nisipeanuom, što znači da će u posljednjem kolu jurišati na pobjedu, koja bi mu mogla donijeti plasman na Svjetski kup.

Armenac Gabriel Sargissian je pobjedom nad Azerbajdžancem Abdullom Gadimbaylijem dostigao Matthiasa Bluebauma, koji je remizirao s Francuzom Maximeom Lagardeom

Važniji rezultati 10. kola: Lagarde-Bluebaum remi, Sargissian-Gadimbayli 1-0, Šarić I.-Abasov 1-0, Čeparinov-Durarbayli remi, Guseinov-Yilmaz remi, Nisipeanu-Kožul remi, Santos Latasa-Yuffa 1-0, Moussard-Martirosian remi, Ter Sahakian-Iskandarov remi, Kobo-Anton Guijarro remi, Livaić-Ponomariov 0-1, Brkić-Druška 1-0, Stević-Maksimović 1-0, Koelle-Zelčić 0-1, Roebers-Cvitan remi, Gombocz-Bukal remi, Golubović-Saraci 1-0 itd.

Poredak na vrhu prije posljednjeg kola: Bluebaum i Sargissian po 8 bodova, Šarić I., Santos Latasa i Lagarde po 7,5 bodova, a onda slijedi skupina od 20 igrača s po 7 bodova u kojoj je i naš Zdenko Kožul. Od naših reprezentativaca, osim Ivana Šarića i Zdenka Kožula, iznad granice od 50% osvojenih bodova još su Ante Brkić sa 6,5, te Leon Livaić, Hrvoje Stević i Robert Zelčić s po 6 bodova.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!