Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u mostarskoj Gradskoj vijećnici s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjártom, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Dodik je zahvalio Szijjártu na, kako je istaknuo, predanom i dobrom odnosu prema svima u BiH te je ponovno čestitao mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na izbornoj pobjedi.

“Mogu razgovarati sa Szijjártom o našim međusobnim odnosima i suradnji koja je veoma intenzivna. Ovo je bila prilika da njemu i njegovim kolegama, premijeru Viktoru Orbanu čestitam veliki izborni uspjeh i pobjedu. To je i za nas u Republici Srpskoj veoma značajno zato što imamo važne dogovore s tom strukturom i Mađarskom”, rekao Dodik novinarima nakon sastanka.

Dodik dodaje da je mađarski interes isključivo pomoći u podizanju ekonomije, boljem razumijevanju, stabilnim političkim odnosima i onim politikama koje budu zajednički dogovorene.

“Kao član Predsjedništva BiH želim mu se zahvaliti, mislim da je ovo pravi put u dobrom smjeru”, rekao je Dodik i zahvalio Szijjártu što je došao u Mostar.

Szijjártó je rekao da Mađarska vodi odgovornu i dobrosusjedsku politiku.

“Odlučili smo poduzeti jedan ozbiljan program ekonomskog razvoja u BiH i u RS. Taj program će se provesti na osnovu razgovora s gospodinom predsjednikom. Već u ovom mjesecu bit će raspisani natječaj vezani za ovaj razvojni program. U prvoj je krugu predviđeno da s naše strane osiguramo 30 milijuna eura za ostvarivanje ovog razvojnog programa”, rekao je Szijjártó.

Mađarski šef diplomacije izrazio je mišljenje da se na području Zapadnog Balkana ne može ostvariti mir i stabilnost sankcijama.

“Zbog toga ja političare u EU molim da ne razgovaraju o predsjedniku Dodiku nego da razgovaraju s njim jer će na taj način mnogo bolje razumjeti ovdašnju situaciju”, kazao je Szijjártó novinarima te zaključio da bi političarima iz EU bilo prijeko potrebno bolje razumjeti političke odnose unutar regije Zapadnog Balkana.

/B. G./HMS/

error: Content is protected !!