Pod motom „Hrvatsko more i drveni brodovi“, Hrvatska će od 12. do 18. travnja sudjelovati na mediteranskom festivalu pomorske baštine „Escale a Sete“ u Setu, gradu na jugu Francuske.

“Bit će to drugi put da se predstavljamo na najvećem festivalu toga tipa na Mediteranu, a u programu ‘Jadranske kulture’ sudjelujemo pod egidom  ‘specijalno počašćen gost'”, najavio je u utorak na konferenciji za novinare u Splitu Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge “Cronaves”, koja organizira predstavljanje Hrvatske u Setu, najvećoj ribarskoj luci Mediterana.

U sedam festivalskih dana predstavit će se udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine – “Cronaves” iz Splita kao organizator i koordinator, Palagruza iz Komiže, koja će izložiti komišku sandulu „Molo Palagruza“ i komišku gundulu, te Udruga “Grad Vodice” s gajetom „Mila“ iz Šepurina na otoku Prviću.

“Kao i ostale europske pomorske zemlje, i Hrvatska je posljednjih desetljeća napravila snažne korake u očuvanju i promidžbi pomorskog naslijeđa”, rekao je Bavčević i dodao da su primorske regije već razvile gradnju replika i potaknule muzeološke restauracije raznih tipova starih ribarskih brodova. Rekao je kako ćemo se, uz tradicijske brodove, stare ribarske i kalafatske obrte i turističku ponudu, predstaviti i izložbom fotografija „Hrvatska domovina mora“ autora Andrine Luić, Boška Lučeva i Vislava Torre, članova Udruge “Cronaves”.

Sudjelovanje na tom festivalu odlična je prilika i za promidžbu hrvatske turističke i nautičke ponude. “Hrvatska je u Francuskoj percipirana kao jedna od najboljih nautičkih destinacija, što potvrđuju i mnogi francuski turoperatori i agenti za iznajmljivanje brodova prema kojima Hrvatska posljednjih godina ostvaruje dvoznamenkasti porast”, istaknula je direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić.

Svake druge godine u luci Sète okupi se više od 300.000 posjetitelja koji mogu razgledati 120 tradicijskih brodova, među kojima su i najveći svjetski jedrenjaci.

Festival je nezaobilazno stjecište ljubitelja mora, tradicijskih brodova, jedrenjaka i dobre zabave. Ove će godine u luku Sète uploviti i najveći francuski jedrenjak “Hermione” (rekonstrukcija), koji je s legendarnim zapovjednikom Lafayetteom osvajao sjevernoameričku obalu.

Naše zemlja prigodno će svojim predstavljanjem obilježiti i 30. obljetnicu međunarodnog priznanja, a program se realizira uz potporu i pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture i medija, Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske turističke zajednice, Grada Vodica, Geoparka Viškog arhipelaga i Turističke zajednice grada Splita, rekao je Bavčević.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!