Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić uputio je danas čestitku u povodu 17 godina utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije (1. pp) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i 30. godišnjice Hrvatskoga vijeća obrane (HVO).

– Obilježavajući jubilarnu 30. obljetnicu Hrvatskoga vijeća obrane, koje je utemeljeno 8. travnja 1992. godine, kao i 17 godina od ustrojavanja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, sjećamo se svih naših branitelja i značaja kojeg je HVO imao u obrani domovine Bosne i Hercegovine, a posebice prostora na kojemu je živio hrvatski narod.

Tih ratnih godina Hrvati su pokazali iznimnu vojnu organiziranost, koja je za cilj imala obranu svog doma i naroda na ovim prostorima. Vjetrovi rata pred HVO su postavili mnoge nove izazove i prepreke, kroz koje se moglo uspješno proći samo istinskim junaštvom, umijećem i požrtvovanošću.

Zbog toga, danas posebno poštovanje i zahvalu izražavamo onim bojovnicima HVO-a koji su svoje živote, kao nešto najvrijednije, dali za obranu svoje obitelji, rodne grude i naše domovine Bosne i Hercegovine.

Zbog njih i njihove žrtve, naša odgovornost, predanost i iskreno djelovanje na bilo kojoj poziciji u društvu treba biti još veće. U toj žrtvi trebamo tražiti snagu za sve izazove s kojima smo danas suočeni kao društvo.

U tim ratnim godinama bilo je i naših uspona i padova. Neka su sjećanja posebno teška, ali nas upućuju na to da na temeljima pobjeda gradimo bolju budućnost, a da na posrnućima učimo biti bolji, kako prema sebi, tako i prema drugima.

Nitko i nikada neće moći osporiti povijesnu ulogu Hrvatskog vijeća obrane bez obzira na pokušaje koji i danas dolaze iz različitih centara. Neki bi htjeli potpuno iskriviti sliku i pisati neke nove povijesne činjenice koje obiluju neistinama. To je bila časna obrana i ništa neće promijeniti tu činjenicu. 

Današnja struktura jedinstvenih Oružanih snaga BiH, koja je nastala na temeljima zasluga i Hrvatskog vijeća obrane i njezinih časnika, predstavlja važan segment obrane i sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Pred vojnicima, dočasnicima i časnicima Oružanih snaga BiH značajni su izazovi. Samo znanjem i istinskim zalaganjem možemo odgovoriti postavljenim zadaćama i osigurati kredibilitet koji nam jamči da budemo uvažavana strana u sustavima kolektivne sigurnosti Europske unije i NATO-a.

Oružane snage BiH više su puta dokazale koliki značaj imaju i pri pomoći civilnim strukturama, a svojim djelovanjem u zemlji i međunarodnim mirovnim misijama dokazujemo da smo kontinurano pouzdan partner.

Kroz 1. pješačku (gardijsku) pukovniju u Oružanim snagama BiH nastavljamo njegovati vojno nasljeđe i tradiciju hrvatskog naroda i Hrvatskoga vijeća obrane.

Ova se Pukovnija naziva gardijskom, upravo da bismo gajili sjećanja na pobjedničke gardijske brigade HVO-a, koje su u ratu izvojevale najvažnije završne vojne operacije, ključne za obranu cjelovitosti Bosne i Hercegovine, te osigurale uvjete za konačne pregovore o mirovnom sporazumu i okončanju surovog rata.

Na nama je da, cijeneći žrtvu branitelja HVO-a, nastavljamo graditi našu Bosnu i Hercegovinu kakvu su i oni željeli, slobodnu, demokratsku i naprednu zemlju, zajedničku domovinu zadovoljnih konstitutivnih naroda i svih ostalih koji u njoj ravnopravno žive. Za taj cilj mnogi su naši branitelji položili živote.

Braniteljima Hrvatskoga vijeća obrane, pripadnicima 1. pješačke (gardijske) pukovnije, kao i svim pripadnicima hrvatske sastavnice Oružanih snaga BiH, a naročito obiteljima poginulih branitelja, čestitam 30. obljetnicu Hrvatskog vijeća obrane i 17 godina od formiranja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH – kaže se u čestitki zamjenika ministra odbrane BiH Mije Krešića, priopćeno je iz MOBiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!