Ruski projektili pogodili su jutros željeznički kolodvor u Kramatorsku s tisućama civila. Žrtve se ondje za sada broje u desecima. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef europske diplomacije Josep Borrell doputovali su jutros vlakom u Kijev. Nakon što je područje oko toga grada oslobođeno, otkrivaju se razmjeri ruskih ratnih zločina. Bojišta se sa sjevera sele na istok zemlje.

Ruske snage potpuno su se povukle iz sjeverne Ukrajine. Dio snaga bit će vraćen u Bjelorusiju i Rusiju, a dio će biti prebačen u istočnu Ukrajinu kako bi se borio u Donbasu, no prije toga treba ih znatno ojačati. Za to će im biti potrebno najmanje tjedan dana. Nastavili su granatirati gradove na istoku i jugu Ukrajine, napredovali su južno od strateški važnog grada Izjuma. To su jutrošnje informacije britanske vojne obavještajne službe. 

U Kijevu objavljuju svoje.

– Glavni napori ruskih osvajača i dalje su usmjereni na zauzimanje Mariupolja, ofenzivu na području grada Izjuma i probijanje naše obrane u smjeru Donecka. Neprijatelj još blokira grad Harkiv. I dalje provode jurišne operacije u većini smjerova, nastavljaju sa zračnim napadima i granatiranjem civilne infrastrukture, koriste se višestrukim raketnim sustavima, rekao je Oleksandr Šputun, glasnogovornik Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajinski dužnosnici traže od Zapada još oružja jer su Rusi promijenili taktiku pa se sad usredotočuju na zračne udare iz daljine i pripremaju veliku ofenzivu na jugoistoku zemlje. Ukrajini su, kažu, potrebni sustavi protuzračne obrane, dalekometno topništvo, tenkovi i protubrodske rakete. 

Preuzimajući gradove oko Kijeva, ukrajinske snage, tvrde, otkrivaju zločine ruskih snaga. 

– U Makarivu, Borodjanki, Buči, Gostomelju, Irpinju – pronašli smo 650 tijela, 40 poginulih su djeca, rekla je Irina Venediktova, ukrajinska glavna tužiteljica.

Zločini u Buči izazvali su globalnu osudu i optužbe Rusije za genocid. 

Sinoć je Opća skupština UN-a suspendirala Rusiju iz Vijeća UN-a za ljudska prava.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je situacija u Borodjanki strašnija nego u Buči.

– Počelo je uklanjanje ruševina u Borodjanki… Ondje je znatno teže, još je više žrtava ruskih okupatora. Što će tek biti kada svijet sazna istinu o tome što su učinili u Mariupolju? Ondje su, u gotovo svakoj ulici, prizori koje je svijet vidio u Buči i drugim gradovima u kijevskoj regiji nakon povlačenja ruskih snaga. Jednaka okrutnost, jednaki gnjusni zločini, rekao je.

Nakon što je Moskva priznala da njezin napad na Ukrajinu ne napreduje željenom brzinom, glasnogovornik Kremlja jučer je u razgovoru za britanski Sky News govorio o velikom broju poginulih ruskih vojnika. 

– Da, imamo znatne gubitke i to je za nas golema tragedija. Snage su uistinu povučene iz Kijevske i Černjihivske regije. To je bio čin dobre volje kako bi se ublažile napetosti u tim regijama i kako bi se pokazalo da je Rusija spremna stvoriti uvjete za nastavak pregovora, rekao je Dmitrij Peskov.

U petom udaru sankcija određenih Rusiji, Europska unija uvodi embargo na uvoz ruskog ugljena, zatvara europske luke za ruske brodove, zabranjuje izvoz u tu zemlju, prije svega visokotehnološke robe, te zamrzava imovinu nekoliko ruskih banaka. 

Predsjednica Europske komisije Von der Leyen i čelnik europske diplomacije Borrell jutros su na društvenim mrežama objavili fotografije svog puta u Kijev.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!