Više od 300 sudionika uživalo je u ovogodišnjem inspirativnom Tjednu Andersena u organizaciji Narodne knjižnice HNŽ, Mostar.

Stručnim skupom za knjižničare HNŽ, Mostar edukativnim radionicama za učenike osnovnih i srednjih škola te pričaonicama za najmlađe željeli smo uz nove i provjerene sadržaje približiti i popularizirati knjigu, osvjestiti korisnike o važnostima čitanja, stvoriti novu i proširiti postojeću čitateljsku publiku uz ovogodišnju poruku: „Priče su krila koja ti pomažu uzletjeti svakoga dana!“

„Predavanjem za knjižničare poseban naglasak je stavljen na biblioterapiju u knjižnicama. Mladi prilikom izbora knjiga, često s knjižničarima razgovaraju i o osobnim svakodnevnim problemima.

Pored literature koja je obavezna i koja doprinosi ostvarenju obrazovnih ciljeva najčešće povezanih s učenjem novih činjenica važno je poticati i na literaturu koja potiče emocionalni i socijalni razvoj. Tako se smanjuje stigmatizacija u vezi problema, povećava samopouzdanje, smanjuje napetost i otvara se mogućnost za drugačijim i raznolikim rješavanjem problema“, pojasnila je doc.dr. sc Ivona Čarapina Zovko.

Još jedan Andersenov rođendan je iza nas, ostaju nam lijepe uspomene! Nadamo se da smo ovogodišnjom manifestacijom „Tjedan Andersena“ napravili barem malen korak u poticanju  i  njegovanju pisane riječi.

Čudesni svijet Andersenovih bajki uvijek je nov i inspirativan za sve one koji žele zaroniti u svijet ljepote i mašte i u njemu pronaći poruku koju u sebi krije a to smo i doživjeli zahvaljujući suradnicima manifestacije: doc. dr. sc Ivoni Čarapini Zovko, psihologinji Mariji Ćorić, Udruzi ljubitelja stripa Mostrip, Čitateljskom klubu Dvonošci, Excalibur Bookclub, Udruzi za Down sindrom i svim sudionicima programa.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!