Nastavljajući dugogodišnju suradnju, Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) i Mostarski sajam u sklopu projekta “Živa riječ i književni opus” nagradili su studente i srednjoškolce, sudionike natječaja “Pričom i(li) fotografijom do nagrade!”

Tema ovogodišnjega natječaja bila je “Ne prekoračivši kućnoga praga, svemir se upoznati može”, a najboljim radovima proglašeni su fotografija učenice Srednje škole Čapljina Josipe Merdžan u kategoriji srednjoškolaca, literarni rad učenika Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru Dragana Bobana u kategoriji srednjoškolaca i literarni rad studentice Fakulteta prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru Lorene Vidačak u kategoriji studenti.

U drugom dijelu programa predstavljen je roman Mare Cice Šakotić, za koji je autorica 2021. dobila godišnju književnu nagradu DHK HB “Antun Branko Šimić”.

“Ispisujući roman ‘Cvjetni trn’ Šakotić ispisuje stvarne životne priče. Njezino je pripovijedanje stoga realistično, čitateljski prohodno, donekle memoarsko, na trenutke se čini da je i autobiografsko. Autorica je svojim pripovjednim stilom uspjela ostvariti takvu narativnu strukturu koja plijeni čitateljevu pozornost, otvarajući mu mogućnost zagledanja u minula doba, u način života i poteškoće s kojima su se ljudi susretali, a koje se današnjim, osobito mladim ljudima, čine nevjerojatnima. Njezina je rečenica jasna, pravilno je ustrojena, misaono je zaokružena, logična je i poetski je nadahnuta”, stoji u obrazloženju dodijeljene nagrade.

U programu su sudjelovali Josipa Merdžan, Dragan Boban, Lorena Vidačak, Ivan Sivrić, Mija Martina Barbarić, Mara Cica Šakotić, Maja Lasić, Ana Federici i Snježana Lovrić, priopćeno je iz Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!