Kuhinjska sol, u umjerenim količinama, nužna je i značajna za ljudsko zdravlje jer ima važnu ulogu u biokemijskim procesima u organizmu. Međutim zbog prekomjerne upotrebe, kuhinjska sol može biti rizična za zdravlje. Smatra se da svjetska populacija koristi u prosjeku duplo više soli nego što je našem organizmu potrebno.
Diplomirani inženjer prehrambene tehnologije i profesorica nutricionizma Suada Karić naglašava da sol jeste potrebna za normalno odvijanje funkcija organizma, ali da je količina od 5 grama dnevno sasvim dovoljna.
-Zbog neznanja, loših prehrambenih navika i pretjerane upotrebe, kuhinjska sol uzrokuje više štete nego koristi za ljudski organizam. Istraživanjima je utvrđeno da opća populacija nije dovoljno svjesna štetnosti prekomjernog unosa kuhinjske soli – kazala je za Fenu.
Kako upozorava, posljedice povećanog unosa soli za naše zdravlje su veoma ozbiljne.
-Svima je poznat povišen tlak, ali prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u kronične nezarazne bolesti koje nastaju zbog prekomjernog unosa soli ubrajamo i dijabetes, debljinu, srčane, bubrežne i plućne bolesti, te rak. Te vrste bolesti odgovorne su za 86 posto preuranjenih smrtnih slučajeva u Europi. Godišnje u svijetu umire 2,5 milijuna ljudi upravo zbog posljedica prekomjerne upotrebe soli. Mora se priznati da je ovo šokantan podatak – kazala je.
Prekomjerna sol u organizmu izaziva i nadutost, sol zadržava vodu a višak vode u organizmu izaziva nadimanje, zbog smanjenog dotoka krvi do mozga moguća je pojava demencije.
-Unošenje prevelike količine soli povećava krvni tlak i kod mladih, zdravih osoba. Sol utječe na zdravlje, u svakoj životnoj dobi. Sol također otupljuje čula i kad se papile okusa prilagode na manje soli, ostali ukusi hrane bit će izraženiji – navode iz Svjetske zdravstvene organizacije.
Kako kaže prof. Suada Karić svaki gram natrija dovodi do zadržavanja 70 mililitara vode. Zadržavanje vode pod utjecajem natrija posebno je izraženo kod bolesnika s kroničnom bubrežnom bolešću te kod bolesnika sa zatajenjem srca.
-Znamo da je pretjerano soljenje štetno za zdravlje, ali da li se toga sjetimo prilikom kuhanja hrane i pripremanja obroka, kad mahinalno dosoljavamo hranu a da je nismo ni probali. Da li se toga sjetimo kad kupujemo grickalice, mesne prerađevine, brzu hranu, restoransku hranu, indijske začine, kruh, pecivo, sosove, trajne sireve i drugu prerađenu hranu za koju nismo ni svjesni da sadrži skrivenu sol. Šećeri i začini, koji se dodaju hrani, prikrivaju višak dodate soli.
Od 70 do 75 posto soli, koju unesemo u organizam, potječe upravo od te skrivene soli koja potiče iz prerađene hrane, a tek 30 posto je dodato tijekom kuhanja i nakon serviranja hrane – ističe.
Kako sa žaljenjem ističe, mnogo vrsta i hrane za bebe sadrži povećan udio soli. Stoga savjetuje pažljivo čitanje deklaracija, uz napomenu da je bebi potrebno vrlo malo soli.
Izvor:pogled.ba